Jurnalistul Ion Cristoiu, invitat să conferențieze la Craiova în cadrul „Întâlnirilor SpectActor”

0
902

Invitatul lunii februarie 2014 la „Întâlnirile SpectActor” – organizate încă din anul 2010 de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova – este jurnalistul Ion Cristoiu. Duminică, 22 februarie, începând cu ora 11.00, acesta va susține în Sala „Ion D. Sîrbu” conferința intitulată „Presa postdecembristă: sub semnul permanentei neaşezări”. Evenimentul îl va avea ca moderator pe Nicolae Coande, secretar literar al TNC.

Întâlnirile „SpectActor” reprezintă un eveniment cultural inițiat în anul 2009 de Teatrul Național Craiova. În cadrul acestuia sunt programate conferințe și discuții cu publicul ale unor personalități din lumea culturală românească.

Până în prezent, aici au conferențiat invitați precum Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Răzvan Theodorescu, Matei Vișniec, Gabriela Adameșteanu, ASR Radu al României, Dan Grigore, Cristian Țopescu, George Banu, Eugen Negrici, Florin Zamfirescu, Adrian Cioroianu, Adrian Streinu Cercel, Jean Askenasy, Dan C. Mihăilescu, Cristian Bădiliță, Dorel Vișan, Emil Constantinescu, Dumitru Radu Popescu, Laurențiu Damian, Lucian Boia, Daniel Barbu, Cristian Tudor Popescu.

 Ion Cristoiu s-a născut la 16 noiembrie 1948 (în actul de naștere – 25 noiembrie 1948), în comuna Găgeşti, din județul Vrancea. A urmat cursurile Facultății de Filosofie a Universităţii din Cluj, încă din timpul studiilor devenind redactor, apoi şef al subredacţiei revistei „Viaţa studenţească”, debutul în gazetărie având loc în 1968.

După absolvire, în 1971, a rămas asistent la Facultatea de Filosofie. În perioada 1979-1987 a fost  redactor-şef adjunct la „Scânteia tineretului” şi redactor-şef al „Suplimentului artistic” al aceleiaşi gazete. În ianuarie 1990 a debutat în presa particulară, în cotidianul „Observator”. În aceeaşi lună înfiinţa, împreună cu Cornel Nistorescu, revista „Expres”, al cărei redactor-şef a devenit, iar în 22 iunie 1991 punea bazele „Evenimentului Zilei”, care în mai puţin de un an a ajuns la un tiraj de aproape 700.000 de exemplare. Între 1992 şi 1997 a condus „Evenimentul Zilei”, „Expres Magazin”, „Dosarele Istoriei” (lunar pe care l-a înfiinţat şi al cărui director este din 1996), „Supermagazin” şi „Paranormal”. A fost editorialist la cotidianul „Naţional” (iunie 1997) şi apoi director al „Cotidianului” (aprilie 1998), iar în anii următori a publicat editoriale în mai multe cotidiane și săptămânale.

În ultimii ani a desfăşurat o activitate intensă la televiziune: a fost director general, în 2003,  al postului de ştiri „Realitatea TV”, a susţinut o emisiune zilnică, „Vectorul Cristoiu”, şi, mai apoi, una săptămânală la „Realitatea TV”, sub titlul, „Omul şi cartea”, un  talk-show zilnic, „Sinteza zilei”, şi unul săptămânal, „Zigzag cu Ion Cristoiu” la Antena 3, apoi talk-show-uri zilnice și săptămânale la B1TV, Realitatea TV, TVR 2.

A obţinut Premiul Special al Juriului Asociaţiei Profesioniştilor din Radio şi Televiziune pe 2003 pentru reflectarea războiului din Irak, Premiul pentru difuzarea culturii în mass-media al Clubului Român de Presă pe 2004, mai multe premii VIP pentru televiziune. A publicate mai multe cărți de proză, patru cărți de publicistică („Punct și de la capăt”, „Singur împotriva tuturor”, „O lovitură de stat prost mascată”, „Mascarada de la Cotroceni”) și mai multe cărți de eseuri.