Concert pentru pian și orchestră, cu tânăra solistă Adela Liculescu

0
364

S-a născut la Craiova, are 21 de ani, a studiat pianul la Liceul de Arte „Marin Sorescu”, iar în prezent este studentă la Universitat fur Musik und darstellende Kunst din Viena, de unde revine acasă pentru a evolua într-un concert simfonic. Este vorba despre pianista Adela Liculescu, invitata din această seară a Filarmonicii „Oltenia”, pe a cărei scenă va concerta în compania Orchestrei Simfonice conduse de distinsul dirijor milanez Vittorio Parisi. Concertul începe la ora 19.00 și oferă spre audiție două compoziții ale unor reprezentanți de frunte ai şcolii muzicale ruse: Piotr Ilici Ceaikovski – Concertul nr. 1 în Si bemol minor pentru pian şi orchestră, op. 23,  și Dmitri Şostakovici – Simfonia nr. 10 în Mi minor, op. 93. Prețurile biletelor sunt 15 și 20 de lei.

Născut la Milano (Italia), Vittorio Parisi a studiat, la Conservatorul din oraşul natal, pianul, compoziţia şi dirijatul de orchestră. A fost asistentul maestrului Gianluigi Gelmetti şi s-a specializat în dirijat cu Kirill Kondrashin în Olanda. După debutul la Petruzzelli Opera House, Bari (1979), a dirijat principalele orchestre simfonice, de cameră şi de operă din Italia. A condus, de asemenea, orchestre din Germania, SUA, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Franţa, Elveţia, Albania, Turcia, România, Spania.

Vittorio Parisi

A promovat creaţiile contemporane, dirijând prime audiţii ale unor lucrări semnate de cei mai importanţi compozitori italieni şi din străinătate (a lucrat, printre alţii, cu Luciano Berio şi John Cage). Invitat la importante festivaluri internaţionale şi naţionale, a colaborat cu celebri solişti, cântăreţi, actori şi regizori.

Între 1984-1988 a fost prim-dirijor la Angelicum Theatre Orchestra din Milano, între 2000-2003 – dirijor asociat la Orchestra filarmonică a Conservatorului din Milano, iar între 2003-2005 – director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei „I Solisti Aquilani”. În domeniul muzicii contemporane activează ca director artistic şi dirijor al „Dédalo ensemble” din Brescia (din 1995). Din 1997 este profesor de dirijat la Conservatorul din Milano.

Adela Liculescu s-a născut la Craiova, în anul 1993, și a absolvit Liceul de Arte „Marin Sorescu” , unde a studiat pianul sub îndrumarea eminentei profesoare Mariana Ilie şi a maestrului Mihai Ungureanu. În prezent, este studentă la Universitat fur Musik und darstellende Kunst din Viena, la clasa prof. Martin Hughes. A obţinut numeroase premii, recent fiind distinsă cu Premiul Special pentru cel mai bine clasat pianist român la Concursul Internaţional „George Enescu”, 2014.

Ca bursieră SoNoRo (2010, 2011, 2012), precum şi ca laureată a concursului «Premiile Orange pentru tineri muzicieni», a avut ocazia să interpreteze muzică de cameră în compania unor muzicieni consacraţi precum Domenico Nordio, Diana Ketler, Alexander Sitkovetsky, Corinne Chapelle, Natalia Lomeiko, Răzvan Popovici, Erich Oskar Hutter, Julian Arp.

A participat la mai multe ediţii ale unor cursuri de măiestrie interpretativă, perfecționându-și arta pianistică. De asemenea, a susţinut recitaluri şi concerte pe scene renumite din ţară şi din străinătate, precum Filarmonica din Berlin, Sala Gasteig din Munchen, Musikverein Viena, Ateneul Român ş.a.