Învăţământul în limbile materne ale naţionalităţilor, încurajat în Dolj

0
514

Învăţământul în limba maternă a minorităţilor este încurajat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, iar rezultatele obţinute sunt mai mult decât favorabile. În limbile rromani şi neogreacă, cel puţin, sunt clase întregi ai căror elevi învaţă în limba maternă.

Peste 10.000 de elevi rromi sunt înscrişi, la nivelul judeţului Dolj, în clasele I-VIII, la diversele niveluri de studiu. Dintre aceştia, 2.746 învaţă în limba maternă, studiind „Limba, istoria şi tradiţiile rromilor” , aşa cum este specificat în Programa şcolară. Lucru demn de semnalat,  în primele două clase primare sunt înscrişi peste 500 de copii, care îşi învaţă şi-şi păstrează tradiţiile. De asemenea, în clasele a III-a şi a IV-a sunt monitorizaţi 471, respectiv 494 elevi. În învăţământul gimnazial sunt înscrişi peste 1.200 de copii care învaţă în limba maternă. Pentru aceşti tineri, lucrează, tainele cărţii, 20 de cadre didactice specializate, la care se adaugă 33 de mediatori şcolari pentru zonele defavorizate.

„Aceşti copii se simt respectaţi…”

Lucru de luat în evidenţă, catedrele şi posturile de profesori rromani nu au fost diminuate. „Nu am desfiinţat nicio catedră în tot judeţul. La nivel naţional, pot spune că ne aflăm pe un loc fruntaş. Pe lângă cei 20 de profesori specializaţi, am lucrat şi lucrăm cu 33 de mediatori şcolari pentru zonele defavorizate. Aceştia sunt cadre didactice auxiliare, dacă putem să-i numim aşa, care, având legătură cu comunităţile în care trăiesc, ne-au ajutat foarte mult. Unde aceşti mediatori au fost prezenţi, s-a cunoscut o creştere a frecvenţei la orele şcolare, ajungând aproape de procentajul maxim,  Rast, Piscu Vechi şi Sălcuţa (Calopăr) fiind pe primele locuri. Aceşti copii se simt respectaţi, atunci când limba maternă şi tradiţiile le sunt luate în evidenţă. Noi încercăm să punem în valoare şi alte minorităţi şi ne gândim la mai multe proiecte, dar numai cu sprijinul comunităţilor. Am avut, până de curând, la Urzicuţa, elevi care învăţau în macedoneană ”, a declarat prof. Lucian Cherata, inspector şcolar pentru minorităţi în cadrul ISJ Dolj.

Se învaţă şi în greacă

O noutate, poate, pentru Craiova şi Dolj o constituie învăţământul în limba neogreacă, aşa cum este denumit acum. „Ştiind că avem o cumunitate greacă destul de consistentă, le-am venit în ajutor şi am înfiinţat clase cu predare în neogreacă. La Craiova , avem trei grupe cu un total de 39 de elevi înscrişi, iar la Calafat am constituit două grupe cu 29 de şcolari. Vom încuraja tot timpul învăţământul în limba maternă a minorităţilor ”, a declarat prof. Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt al ISJ Dolj. Acesta a mai spus că se doreşte încurajarea învăţământul şi în alte limbi materne ale cursanţilor, dar, în consonanţă cu Lucian Cherata, trebuie ca iniţiativă să primească sprijin din partea comunităţilor.

În judeţul Dolj, limba rromani se studiază, ca limbă maternă, în 16 unităţi de învăţământ, cu 20 de profesori, după cum urmează:

Şcoala Gimnazială „Anton Pann” – 3 profesori

Şcoala Gimnazială Cerăt – 2 profesori

Şcolile Gimnaziale Lipovu, Segarcea, Sălcuţa- Calopăr, Vîrtop, Dioşti, „G. Bibescu” Craiova, Catane, Negoi, Sadova, Plopşor şi Grupul Şcolar Transporturi Craiova – câte un cadru didactic specializat, iar la Şcoala Gimnazială Filiaşi sunt 2 profesori de specializate.

Pentru neogreacă, în mediul rural sunt arondate Liceul Teoretic din Amărăştii de Jos şi Şcoala Gimnazială Cetate, iar în mediul urban sunt cuprinse Şcoala „Sf. Dumitru”, „Mircea Eliade”, Şcoala Particulară Elenă, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”, Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski”, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Liceul de Artă „Marin Sorescu”, toate din Craiova, şi două Şcoli Gimnaziale din Calafat.