Senatul Universității din Craiova a acordat, ieri, titlul de Profesor Emerit, pentru excelență didactică și de cercetare, profesorilor universitari Emilia Parpală Afana, de la Facultatea de Litere, și Aurel I. Câmpeanu, din cadrul Facultății de Inginerie Electrică.
Emilia Parpală Afana este absolventă a Facultăţii de Filologie din cadrul Universității din Timişoara (1970) și doctor în Filologie al Universității din București (din 1983), cu teza „Structuri artistice în poezia lui Tudor Arghezi”, coordonată de acad. Ion Coteanu. Potrivit unui comunicat de presă al Universității craiovene, „a promovat cercetarea fundamentală, interdisciplinară şi exploratorie din România, prin lucrări de referinţă, prin iniţiative instituţionale, prin conferinţe şi publicaţii în străinătate şi prin conducerea unui proiect de cercetare de înalt nivel ştiinţific”.
A editat opt volume la „Universitaria”, ultimul – „Contextual Identities. A Comparative and Communicational Approach” – fiind contractat la Cambridge Scholars Publishing, cu apariţie în 2015. „Contribuţia sa la dezvoltarea mediului academic, din punct de vedere ştiinţific, educaţional, cultural şi social, a fost continuă şi s-a intensificat în ultimul deceniu, având un aport de imagine major la percepţia Universităţii din Craiova, a Facultăţii de Litere şi a cercetării româneşti în ţară şi în străinătate”, se mai menționează în comunicat.
Aurel I. Câmpeanu a absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti, specialitatea „Maşini şi aparate electrice” (1958), iar în 1969 şi-a luat doctoratul cu teza „Studiul a două maşini sincrone cuplate mecanic, conectate la reţea”, o cercetare în premieră absolută. Din 1992 este titular al Grupului de Lucru WG28 al Comitetului Electrotehnic Internaţional. A primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău, Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Iași și Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa. A făcut studii de specializare în Franţa (Universitatea „Jean-Monnet” din St. Etienne, Centrul Naţional de Cercetări de la Grenoble, Universitatea HEI Lille), Belgia (Universitatea Liberă din Bruxelles, ECAM-Bruxelles), Italia (Politehnica din Padova), Spania (Universitatea din Zaragoza), Germania (Universitatea Tehnică din Dresda şi Politehnica din Ilmenau), Canada (Universitatea din Montreal).