Stagiunea de muzică de cameră aduce astă-seară, de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia”, un trio – vioară, violoncel și pian – format din tinerii muzicieni Alexandru Marian, Bogdan Postolache și Răzvan Dragnea. În program: Antonin Dvorak – Trio „Dumky” în Mi minor, nr. 4, op. 90, și Piotr Ilici Ceaikovski – Trio elegiac în La minor, op. 50. Un bilet costă 10 lei, cu reducere la jumătate pentru elevi, studenți și pensionari.
Violonistul Alexandru Marian, născut în anul 1987, îşi datorează pregătirea de specialitate Liceului de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti (prof. Adrian Ceapă) şi Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (licenţă: 2006-2010, cu conf. univ. dr. Ioana Croitoru; masterat: 2011-2013, cu prof. univ. dr. Gabriel Croitoru). S-a afirmat de timpuriu, în cadrul unor concursuri naţionale de interpretare muzicală, ca un înzestrat instrumentist, obţinând importante premii şi distincţii. A avut ocazia să colaboreze cu orchestre de peste hotare – Lanciano (Italia), Graz şi Linz (Austria) – şi să susţină recitaluri în Italia (Pescara) şi Israel. Anul acesta a beneficiat de o bursă acordată de Asociaţia SONORO. În prezent este concert-maestru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”.
Violoncelistul Bogdan Postolache a absolvit Academia de Muzică București, la clasa maestrului Marin Cazacu (2001). A studiat şi la „Hochschule fur Musik und Theater” Berna (2000-2003), la clasa prof. Conradin Brotbek. Şi-a desăvârşit pregătirea profesională cu un Master în Stilistică Dirijorală la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa maestrului Horia Andreescu (2010-2012). Activitatea sa orchestrală este deosebit de bogată: solist instrumentist în cadrul Orchestrei Naţionale Radio (din 2000), prim-violoncel invitat al Orchestrei Thunerseespiele Elveţia (din 2002), colaborator la Berner Symphonie Orchester, Orchester Gesselschaft Biel, Orchestre de Chambre Laussanne, MDR Leipzig (2001-2007), prim-violoncel la Cyprus Symphonie Orchestra (2008), membru al Orchestrei de cameră „Virtuozii” din Bucureşti (2008).
Răzvan Victor Dragnea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti – Facultatea de Interpretare Muzicală (promoţia 2003, clasa de pian a conf. dr. Veronica Gaşpar). În cadrul aceleiaşi prestigioase instituţii a absolvit cursurile de master (2004), în 2012 obţinând şi titlul de Doctor în Muzică. Este deţinătorul unor importante premii şi distincţii naţionale şi internaţionale și a întreprins numeroase turnee încă din anii 1990 – în Africa de Sud, Japonia, Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Portugalia. Din 1991, când a debutat în compania Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti sub bagheta regretatului maestru Iosif Conta, interpretând Concertul în Do major, K. 467 de W. A. Mozart, Răzvan Dragnea a concertat alături de prestigioase orchestre simfonice. Încă de la începutul carierei solistice a abordat un repertoriu vast, pe care l-a pus în valoare atât cu prilejul concursurilor la care a participat, cât şi în concertele și recitalurile susținute în țară și în străinătate. Printre partenerii săi de scenă o amintim pe celebra soprană Mariana Nicolesco, alături de care a participat la mai multe manifestări artistice.
Cea mai apreciată lucrare din creaţia camerală a lui Dvorak (după faimosul Cvartet „American”), Trio „Dumky” în Mi minor, op. 90 este inspirată de motivul folcloric „dumka”, rezultând o sinteză melodică în care pasajele melancolice alternează cu şuvoiul de nestăvilit al ritmurilor repezi din dansurile slave.
Trio-ul pentru pian, vioară şi violoncel, op. 50 a fost compus de Ceaikovski în anul 1882 şi poartă subtitlul „În amintirea unui mare artist”, lucrarea fiind dedicată memoriei lui Nikolai G. Rubinstein, întemeietorul Conservatorului din Moscova, prieten al lui Ceaikovski şi mare interpret al concertelor sale.