Revoluționarii olteni, între amintiri și nemulțumiri, după 25 de ani…

0
388

Cu ocazia împlinirii, în acest an, a unui sfert de veac de la evenimentele din Decembrie 1989 ce au dus la căderea comunismului în România, Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei și Alianţa Asociaţiilor de Revoluţionari din Oltenia au organizat, ieri, un eveniment ce a adus, din nou, laolaltă revoluționari și urmași ai acestora.

Rememorarea faptelor din urmă cu 25 de ani a fost făcută și prin deschiderea unei expoziții ce cuprinde peste 40 de fotografii, ca și documente și obiecte care au aparținut celor ce au ieșit în stradă la Craiova și Drobeta-Turnu Severin pentru a-și striga libertatea. Lângă durerea pierderii celor apropiați și dezamăgirile politice ale acestei perioade, revoluționarii olteni au așezat și nemulțumirile legate de amânarea plății indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul, recent anunțată de Guvern.

S-au adăugat și animozitățile existente între diversele formațiuni, mai vechi sau mai noi, constituite cu scop real ori pretins de a-i reprezenta, astfel că spiritele s-au încins la întâlnirea de ieri. Dacă au început prin a-și comemora eroii și a ține un moment de reculegere pentru victimele din Decembrie 1989, revoluționarii olteni și urmații acestora au sfârșit prin a-și striga în gura mare disperarea și a-și aduce acuze.

Unii au trăit personal experienţe marcante în perioada Revoluţiei române din Decembrie 1989, alții, în tăvălugul evenimentelor de-atunci, și-au pierdut copii ori alte persoane dragi… Dețin fotografii, înregistrări video sau audio, diverse obiecte, frânturi din ziare îngălbenite de timp, documente pe care mulți le poartă cu ei pretutindeni, punând întrebări devenite retorice și cerând răspunsuri care se lasă însă căutate de 25 de ani… Pentru că unde-s mulți puterea crește, s-au constituit în mai multe organisme juridice, sub umbrela Alianţei Asociaţiilor de Revoluţionari din Oltenia, actualmente prezidată de Marian Trandafirescu.

Dezamăgire – cuvântul de ordine al perioadei post-decembriste

Reprezentanți ai mai multor asemenea asociații au răspuns invitației la întâlnirea de ieri, de la Muzeul Olteniei, cadru în care câțiva și-au și exprimat punctul de vedere despre însemnătatea evenimentelor din ’89. „Indubitabil, Revoluția română pe care o comemorăm în aceste zile se înscrie printre cele mai importante evenimente din istoria modernă și contemporană a țării noastre. Suntem mândri. Ne socotim norocoși. Vom păstra în inimă amintirea acestor fapte până la ultima ei bătaie, noi, cei care am trăit nemijlocit acele acțiuni”, a afirmat Petre Vasilescu – purtător de cuvânt al Alianţei Asociaţiilor de Revoluţionari din Oltenia. S-a vorbit însă și despre foarte multele speranțe neîmplinite ale anilor ce au urmat. „Decepție”, „eșec” și „clanuri mafiote” sunt numai câteva dintre cuvintele folosite de Dumitru Mareș –  reprezentant al Asociației de Revoluționari din Droberta-Turnu Severin, spre a descrie prezentul.

Își vor în continuare drepturile bănești!

Iar tonul dezamăgirii, îndeosebi politico-economice, a acestor ultimi 25 de ani s-a resimțit și în discursurile celorlalți participanți. S-a simțit și în vocile invitaților din sală, unele de-a dreptul vehemente vizavi de decizia Guvernului de sistare a plății indemnizaţiilor pentru revoluţionari. Ieri, chiar în timpul discuțiilor de la Muzeul Olteniei pe tema Revoluției, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, declara că e vorba de „o greşeală a Ministerului Finanţelor” și că va emite şi o ordonanţă care să stabilească „cum se va face plata în 2015”. Vestea le-a fost dată celor din sală – și în încercarea de a calma spiritele – de Constantin Bebe Ivanovici, președintele Federației Naționale a Revoluționarilor. Tot din partea acestuia a venit îndemnul la unitate a tuturor revoluționarilor și urmașilor acestora, dar și la protest, în cazul în care drepturile le sunt încălcate.

Diplome omagiale și medalii acordate post-mortem

În acest cadru, organizatorii evenimentului au conferit mai multe diplome omagiale și medalii post-mortem, pentru eroii Revoluției care și-au dat viața la Craiova și în Oltenia. Altele au fost acordate, în semn de apreciere, asociațiilor de revoluționari și unor instituții locale, precum Prefectura Dolj, Consiliul Județean Dolj, Primăria și Consiliul Local, Muzeul Olteniei și Universitatea din Craiova.

Tot cu acest prilej a fost vernisată expoziția „Decembrie 2014 – un sfert de secol de la răsturnarea regimului comunist în Oltenia”. „Muzeul Olteniei a început, prin specialiștii săi, să trateze Revoluția ca un eveniment istoric. Ca atare, suntem preocupați de a crea un fond special dedicat evenimentelor din Decembrie 1989, care se constituie din donații de fotografii, filmări, obiecte etc.”, a precizat Florin Ridiche, managerul instituției.

89 la Craiova – în fotografii și în presa vremii

Expoziția reunește peste 40 de imagini surprinse atât la Craiova, cât și în municipiul Drobeta-Turnu Severin, cele mai multe redând Piața Prefecturii înțesată de revoluționari, forțele militare de pe străzile orașului, întâlnirea membrilor comitetului revoluționar și a noilor structuri de conducere. Se regăsesc, de asemenea, relatări despre Revoluție cuprinse în presa românească și străină – nelipsite fiind ultimele numere din decembrie 1989 ale ziarului „Înainte” și primele ale cotidianului „Cuvântul Libertății”. În câteva vitrine sunt expuse o parte din cărțile și publicațiile care oglindesc oameni și evenimente din urmă cu un sfert de secol, obiecte personale ale participanților la Revoluție, ca și legitimații și documente ale luptătorilor olteni din Decembrie 1989. Expoziția va putea fi vizitată până spre sfârșitul lunii ianuarie 2015.