Chiar dacă absolvenţii de liceu nu lipsesc de pe holurile universităţilor craiovene la înscrierile pentru facultate, efectele rezultatelor slabe de la examenul de bacalaureat se resimt din plin. În cazul mai multor specializări, calculele se fac mai degrabă pentru cea de a doua sesiune, din toamnă. După prima săptămână de înscrieri pentru concursul de admitere, există situaţii în care candidaţii se numără pe degete. Aceştia nu acoperă deocamdată nici locurile de la buget.
O altă piedică pentru facultăţi este aceea că, începând cu anul universitar 2011-2012, locurile la taxă, care asigurau totodată şi finanţarea suplimentară a instituţiilor de învăţământ superior, sunt limitate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.
Relaţiile internaţionale, un atu pentru facultăţi
În aceste condiţii, decanii preconizează creşterea concurenţei între facultăţi, dar şi punerea lor în legătură cu mediul economic prin proiecte de colaborare. În prezent, atuurile mediului universitar sunt relaţiile cu instituţii de învăţământ superior de peste hotare. Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova, spre exemplu, a dezvoltat în ultimii ani programe comune cu universităţi din Finlanda, Bulgaria şi Serbia.
„Sociologia are proiecte cu Universitatea Oulu din Finlanda şi Universitatea Veliko Târnovo din Bulgaria. Am avut, recent, şi conferinţa internaţională cu participări ale cadrelor didactice din Niş – Serbia şi din Bulgaria, care a lansat facultatea pe meridiane europene. Asta dovedeşte că activităţile noastre care acoperă de la geografie, adică relaţiile cu mediul şi până la cele comunitare, au avut o extindere internaţională. Este o integrare a instituţiei în relaţiile naţionale şi internaţionale. Şi, drept dovadă, avem şi 47 de studenţi din străinătate, în special din Bulgaria, Serbia, Afganistan, Libia, Republica Moldova şi chiar din Africa, mai exact din Zimbabwe”, a precizat prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova.
Admiterea va continua la toamnă
Facultatea de Ştiinţe Sociale cuprinde şapte specializări, pentru care au fost alocate 480 de locuri. Înscrierile au început joi, 14 iulie a.c., şi se vor încheia în această vineri, pe 22 iulie. În primele două zile, pentru cele 480 de locuri scoase la concurs au fost înregistraţi 150 de candidaţi. Potrivit decanului Dumitru Otovescu, cea mai mare concurenţă se anunţă a fi pentru specializările Sociologie – unde sunt disponibile 60 de locuri (30 la buget şi 30 la taxă), Relaţii Internaţionale şi Studii Europene – 60 de locuri (dintre care 21 la buget şi 39 la taxă) şi Ştiinţe Politice – 30 de locuri (21 la buget şi 9 la taxă). În ceea ce priveşte celelalte specializări, până vineri, 15 iulie a.c., la Geografie s-au înscris 31 de candidaţi pentru cele 180 de locuri scoase la concurs, la Filosofie – 16 candidaţi pentru 50 de locuri, pentru Jurnalism 25 de candidaţi pentru 50 de locuri şi la Istorie 10 candidaţi tot pentru 50 de locuri. Pentru acestea din urmă, în cazul în care vor rămâne locuri libere, cadrele didactice sunt pregătite să organizeze şi a doua sesiune de admitere, în toamnă.
Facultatea de Litere, opţiune doar pentru cei care vor carieră didactică
La Facultatea de Litere, una dintre unităţile de învăţământ superior cu o bună carte de vizită, candidaţii nu s-au înghesuit în prima zi de înscrieri, care a fost vineri. Profesorii spun că se aşteptau la o astfel de situaţie, întrucât tinerii nu se mai îndreaptă spre specializările umaniste care îi ghidează mai mult spre o carieră didactică. Şi asta din cauza statutului pe care l-a căpătat profesia de dascăl în ultimii ani. La specializarea Franceză, cadrele universitare sunt chiar mai pesimiste de atât şi spun că s-a ajuns în situaţia în care mulţi găsesc în această facultate un „colac de salvare”.
Profilul real, căutat de tinerii absolvenţi
Facultăţile cu profil real au rămas în topul preferinţelor. La Economie şi Administrarea Afacerilor există 358 de locuri numai la buget, pentru care s-au înscris până acum 500 de concurenţi. Pentru prima dată, aceştia au fost introduşi direct în baza de date a Universităţii, astfel încât să poată fi vizualizaţi şi de reprezentanţii celorlalte facultăţi. Cu toate acestea, nici aici locurile nu se vor ocupa în totalitate din prima sesiune.
„La fel ca şi în anii precedenţi, specializările de top în preferinţele studenţilor sunt tot Finanţe-Bănci şi Contabilitate. La acestea locurile se vor ocupa integral din prima sesiune. De altfel, având în vedere numărul candidaţilor înscrişi, care ne poziţionează pe aproape aceeaşi linie ca şi anul trecut, la concursul din această lună se vor ocupa 80% din locurile de care dispunem. De această dată avem însă mai puţine locuri la taxă, în sensul că acestea au fost limitate de ARACIS”, a precizat lector univ. Radu Bălună, preşedintele Comisiei de înscrieri la concursul de admitere din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. Pentru oricare dintre specializările acestei facultăţi media de admitere este formată din 50% bacalaureat şi 50% media anilor de liceu.
La Drept sunt înscrişi 79 de candidaţi
Surprinzător poate, absolvenţii de liceu nu au ocolit facultăţile care organizează admitere prin concurs cu probe scrise. O astfel de situaţie este la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, care, pentru locurile de la buget alocate la specializarea Drept, îşi selectează studenţii pe baza unei evaluări la Limba şi literatura română. Examenul va avea loc pe 26 iulie a.c. şi, deocamdată, s-au înscris doar 79 de candidaţi pentru cele 160 de locuri. Înscrierile se vor derula până pe 23 iulie. Pentru locurile la taxă atât de la specializarea Drept, cât şi pentru locurile de la buget şi taxă de la Administraţie Publică şi de la Asistenţă managerială şi secretariat se organizează concurs de dosare, pe baza mediei de la bacalaureat.
Miercuri, prima zi de concurs la UMF Craiova
Tot pe bază de concurs cu probe scrise se desfăşoară şi admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova pentru toate cele şapte specializări. Evaluarea candidaţilor se va face în două zile distincte: pentru specializările Medicină, Medicină dentară şi Farmacie va fi pe 20 iulie cu începere de la ora 10.00, iar pentru Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare şi Moaşe şi Tehnică dentară – pe 24 iulie a.c., tot de la ora 10.00. Înscrierile au început pe 8 iulie şi până în prezent cei mai mulţi concurenţi au optat pentru specializarea Medicină – 471, domeniu urmat în top de Farmacie – 157. Mult mai mic este, în schimb, numărul celor înscrişi la specializările Moaşe – doar şapte candidaţi, la Balneo-fiziokinetoterapie – 20 candidaţi, iar Tehnică dentară – 43.
CARMEN RUSAN şi RADU ILICEANU