Chiar şi pe timp de criză – Direcţia pentru Protecţia Copilului se gândeşte la copii

0
351

Directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu: „Ca şi condiţii de admitere în tabăra de la Baia de Fier aş menţiona: copilul să fie preşcolar sau şcolar, să fie încadrat în gradul mediu sau uşor de handicap – dar nu sunt excluşi nici cei cu handicap grav –, să aibă handicap locomotor, vizual ori auditiv sau să fie suferind de autism. Taberele se organizează săptămânal, începând din această lună, iulie, şi până în septembrie, transportul, cazarea şi masa fiind asigurate prin proiect. Vreau să menţionez că, până în acest moment, s-au ocupat aproximativ 160 de locuri din cele 200, aşa încât aşteptăm, în continuare, beneficiari. Nu este o problemă nici dacă depăşim cele 200 de locuri, pentru că totalul beneficiarilor este flexibil”.

A venit vacanţa! Nu, nu cu trenul din Franţa, cum ştiam când eram şcolari, ci mult mai de aproape, din strada „Amaradia”, din Craiova, unde se află sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Chiar dacă bugetul s-a subţiat rău de când cu criza, conducerea instituţiei nu a uitat că beneficiarii săi sunt persoane în dificultate şi, tocmai de aceea, şi-a spus că ar merita să le facă o mică bucurie. Cu ajutorul financiar al Consiliului Judeţean Dolj şi al Fundaţiei „Delta”, care a obţinut bani europeni special pentru acest scop, DGASPC reuşeşte să trimită în vacanţă circa 230 de copiii cu şi fără dizabilităţi, atât la mare, cât şi la munte.

Pentru unii dintre preşcolarii şi şcolarii din Dolj încadraţi în grad de handicap, vacanţa de vară a început la 1 iulie şi se va termina la 1 septembrie. Asta pentru că vorbim de peste 200 de beneficiari, selectaţi în funcţie de anumite criterii, care vor pleca, în serii de câte şase zile, împreună cu părintele, tutorele sau reprezentantul legal, într-o tabără. Şi totul va fi gratis!

«Aceste tabere, organizate pentru copiii cu dizabilităţi – şi aici mă refer la cei aflaţi în familie, în plasament ori la asistenţi maternali profesionişti – am reuşit să le asigurăm ca urmare a unui parteneriat cu Fundaţia „Delta”, care a accesat un proiect cu fonduri europene, deoarece noi nu avem posibilitatea. Datorită acestui proiect putem asigura transportul, cazarea şi masa tuturor participanţilor – circa 200 de copii cu dizabilităţi din judeţul Dolj, din totalul de 2.500 aflaţi în evidenţa noastră, plus însoţitorii lor. Plecarea se face în serii de câte şase zile, locaţia aleasă fiind judeţul Gorj, localitatea Baia de Fier», a precizat directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu.

Se asigură şi formarea însoţitorilor copiilor

Pe lângă relaxarea într-un cadru extrem de pitoresc, de munte, cei selectaţi să ia parte la acest proiect vor avea la dispoziţie şi profesori special formaţi pentru lucrul cu persoanele cu dizabilităţi, ne-a explicat directorul Stancu: «Acest proiect a avut două componente principale. Prima componentă este chiar această tabără, iar a doua componentă a presupus ca 40 de cadre didactice din judeţ, din învăţământul de masă şi de la Şcoala Specială „Sfântul Mina”, să fie formate în ceea ce priveşte lucrul cu copilul cu dizabilităţi, modalitatea de abordare a acestuia în vederea integrării lui în comunitate şi în clasele de elevi normali. Formarea cadrelor didactice a avut, la rândul său, două componente: una teoretică – cursurile de formare având loc la sediul nostru, iar cealaltă practică – profesorii însoţindu-i pe copii în această tabără şi lucrând efectiv cu ei şi cu însoţitorii lor. Practic, în acest fel se asigură şi formarea însoţitorilor copiilor cu handicap».

Tabără pentru cei cu rezultate bune la învăţătură

O altă tabără, organizată, de data asta, la mare şi pe banii Consiliului Judeţean Dolj, îi are ca beneficiari pe copii din centrele de plasament ale DGASPC. „Este vorba despre o tabără organizată la sfârşitul lunii august, în localitatea Eforie Sud, pentru 30 de copii din cei 100 care sunt rezidenţi în casele de tip familial din judeţul nostru. Sunt selectaţi cei cu rezultatele cele mai bune la învăţătură. Vorbim aici şi de cei care au absolvit bacalaureatul anul acesta şi sunt doi. Pentru ceilalţi 70 de copii identificăm, în continuare, soluţii, pentru ca şi aceştia să beneficieze de o săptămână de vacanţă, de regulă prin parteneriatele pe care le avem cu fundaţiile sau cu sponsorii şi donatorii cu care instituţia noastră a colaborat şi colaborează”.

***

Toţi cei care îndeplinesc condiţiile menţionate în articol şi doresc să fie incluşi printre beneficiarii taberei de la Baia de Fier sunt rugaţi să se adreseze Serviciului Programe, Proiecte, Monitorizare şi Analiză Statistică din cadrul DGASPC Dolj, la numărul de telefon 0251/407.008.

În momentul înscrierii solicitanţii trebuie să prezinte următoarele documente (în copie): certificat de încadrare în grad de handicap copil; certificat de naştere copil; B.I./C.I. însoţitor; documentul care să ateste că este tutorele, persoana de plasament sau AMP (asistent maternal profesionist).