Winterland – micul Târg de Crăciun al studenților cu suflet mare

0
666

Aproape o mie de obiecte din materiale diverse și ingenioase, de la mici decorațiuni de sărbători la aranjamente complexe, realizate cu pricepere, dar mai ales cu multă dragoste, de studenți ai Facultății de Agricultură și Horticultură, s-au pus în vânzare, de ieri, la Târgul de Crăciun Winterland, deschis în holul central al Universității din Craiova. Cu atât mai mare a fost determinarea tinerilor de a le confecționa știind că, prin vânzarea lor, vor putea da o mână de ajutor micuței Ambra Maria Chirculescu, care, la numai două luni, suferă de o malformație gravă ce necesită o operație în Italia. Poți contribui și tu cu o mică sumă de bani achiziționând o decorațiune handmade de la Winterland. Târgul va fi deschis zilnic, până vineri, 19 decembrie, între orele 9.00 și 17.00.

Coronițe din brad bogat ornamentate cu conuri și globulețe, îngerași din pănușă ori din paste făinoase colorate, brăduți confecționați din sfoară, dopuri de plută sau hârtie, alții accesorizați cu boabe de cafea și nasturi multicolori, sticle care au luat formă de sfeșnice, ingenioși Moș Crăciuni, oameni de zăpadă, clopoței, ba chiar și sorcove și câte și mai câte obiecte care bucură casele la sărbătorile de iarnă își află locul la Târgul de Crăciun Winterland. Toate ieșite din mâinile câtorva studenți din anii I-IV și masteranzi, de la specializarea Peisagistică a Facultăţii de Agricultură şi Horticultură din Craiova! Ieri, la deschiderea celei de-a IV-a ediții a evenimentului, rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, le-a oferit acestora diplome de participare și i-a felicitat pentru gestul lor.

Ingenioși, creativi și motivați să lucreze cât mai mult pentru a face o faptă bună…

Manuela Manda

Știu bine ce presupune acest proiect, cei mai mulți dintre ei având experiența edițiilor precedente. Așa că au început să își adune materialele necesare încă de-acum câteva luni, la ieșirile prin parc, Grădina Botanică ori în excursiile la munte. Apoi au lucrat zile întregi pentru ca obiectele să fie gata de vânzare – fie la cursuri, fie seara, peste orele de program. „Ne pregătim, ușor-ușor, încă de la începutul semestrului, la orele de Artă florală, ne facem un plan… Apoi, cu o lună înainte, schimbăm ritmul. Fiecare știe ce are de făcut. În ultimele două săptămâni, spre exemplu, s-a lucrat și sâmbăta, și duminica”, povestește lector univ. dr. Manuela Manda, profesor de Floricultură și Artă florală, coordonator al activității împreună cu conf. univ. dr. Carmen Nicu. „Am lucrat și la lumina lanternei, seara, pentru că nu avem lumină la seră”, încuviințează Cătălina Elena Salahoru, studentă în anul al III-lea la Peisagistică, pentru care Winterland reprezintă un prilej nu numai de exprimare a creativității, ci și „de a face o faptă bună”.

Cătălina Elena Salahoru

„Eu încerc să-i formez astfel încât să folosească pe cât posibil materiale naturale, să le vadă în jurul lor. Dacă nu le-am spune celor care cumpără că unele decorațiuni sunt realizate din ziare, carton, cofraje de ouă, pet-uri, cutii de conserve, cred că nici nu și-ar da seama. Anul acesta am diversificat paleta de materiale, am început să folosim și boabe de cafea, de orez, de linte, chiar și sâmburi de cireșe!”, adaugă cadrul didactic, vorbind despre această inițiativă cu aceeași pasiune cu care se vede că tinerii studenți au realizat toate obiectele. Și nu s-au gândit o clipă că efortul lor ar fi prea mare…

Vor să o ajute pe Ambra: la două luni, are nevoie de operație în Italia!

„Tinerii studenți au fost motivați de cazul pentru care au depus tot acest efort. Toți au pus suflet, din dorința de a confecționa cât mai multe obiecte și a le vine, ca suma strânsă să fie de cât mai mare ajutor pentru familia fetiței bolnave”, explică lector univ. dr. Manuela Manda. Ambra Maria Chirculescu, fetița pentru care Târgul de Crăciun Winterland are în acest an scop caritabil, luptă cu o malformație gravă, respectiv atrezie de esofag (o parte din esofag lipsește), hidronefroză bilaterală și extrasistole la inimă. Are numai două luni și a suferit deja o intervenție chirurgicală. I-ar mai fi necesare alte două operații, în Italia, pentru care are nevoie de aproximativ 10.000 de euro.

„Studenții sunt cei care aleg cazul către care merg banii strânși la Târgul Winterland. De asemenea, ei au luat legătura cu părinții. De această dată, au dorit să ajute această familie din Craiova”, mai spune lector univ. dr. Manuela Manda. Potrivit Cătălinei Salahoru, cazurile în care studenții aleg să se implice sunt alese în funcție de gravitate. „Anul trecut am sprijinit un copil bolnav de cancer, iar altor micuți le-am dăruit dulciuri și un televizor”, a precizat studenta.

***

 Marea dorință a tinerilor este să vândă cât mai multe obiecte – dacă se poate, chiar pe toate! – și să strângă o sumă cât mai mare pentru a o ajuta pe Ambra. Prețurile decorațiunilor – stabilite tot de ei, în funcție de câtă muncă a necesitat confecționarea fiecărui obiect – pornesc de la 4-5 lei și, în cazul aranjamentelor naturale mai complexe, ajung la 100-120 de lei.