Jiul s-a revărsat la podul de la Răcari

0
473

Codul Roșu de inundații pe Jiu, instituit de la confluența cu Motru și până la Podari, a pus în alertă maximă autoritățile locale. Ieri, la Prefectura Dolj, s-a întrunit Comandamentul pentru Situații de Urgență care a luat decizia, prin vot unanim, de a fi puse în funcțiune stațiile de pompare și desecare din județ, după ce, în mai multe locuri, se produseseră deja inundații pe terenuri agricole. Prefectul de Dolj urma să emită, imediat, un ordin în acest sens, costurile totale pentru pornirea acestor stații fiind estimate la 630.718 lei. Potrivit reprezentanților ANIF, pompele vor rămâne pornite până la trecerea pericolului de inundații. Directorul ABA Jiu, Marin Talău, a atras atenția că Jiul rămâne periculos, fiind monitorizat cel puțin până astăzi la ora 14.00.

O mare porțiune din drumul care face legătura între localitățile Braloștița și Răcari a fost, ieri la prânz, acoperit parțial de apele Jiului. Două echipaje de poliție supravegheau zona, urmând să îi dirijeze pe șoferi în situația în care se impunea închidera drumului. Mașinile circulau cu greu, iar de pe podul de peste Jiu se puteau vedea terenurile agricole care luceau de apă. Sătenii veniseră cu bicicletele, însă au făcut cale întoarsă mirându-se cât de repede a crescut totuși nivelul apei peste drum. Ei spuneau că nu le sunt în pericol casele, care se află la o oarecare distanță, dar că sunt compromise terenurile agricole de acolo.

„Pe cursurile mici de apă nu mai sunt probleme, ne concentrăm acum pe râul Jiu, în zona Răcari-Podari. La Răcari, apa a ieșit în Lunca Jiului și a fost inundată o mare suprafață de teren. Vor mai fi creșteri ale apelor, dar foarte ușoare. Astăzi (n.r. – ieri) și la noapte, noi monitorizăm situația, în special digurile de la Schitu și Coțofenii din Dos, unde este foarte multă apă care s-a adunat de pe versanți. Sperăm să trecem cu bine, oricum până mâine (n.r. – astăzi) la ora 14.00, Jiul trebuie monitorizat permanent”, a declarat, în cadrul Comandamentului pentru Situații de Urgență, Marin Talău, directorul Administrației Bazinale de Apă Jiu. Inițial, hidrologii anunțaseră ieri cod roșu pe Jiu, care era valabil între orele 8.30 și 14.00. La orele prânzului, codul a fost prelungit până la miezul nopții trecute.

Zonele neîndiguite au fost acoperite de ape

Ieri toată ziua, reprezentanții ABA Jiu și-au concentrat forțele pe zone neîndiguite ale Jiului. Una dintre cele mai problematice a fost chiar zona podului ce face legătura între Braloștița și Răcari,aici acționându-se încă de dimineață. Cei de la Apelor Române au precizat că s-au luat măsuri pentru dirijarea apelor revărsate din râul Jiu spre aval, astfel încât să se evite întreruperea circulației în zonă și să se asigure apărarea împotriva inundațiilor a caselor din satul Ochișor, comuna Braloștița.

 O altă zonă neîndiguită pe Jiu este și cea de pe malul drept, în localitățile Braloștița și Scaiești, acolo fiind în pericol de inundare terenurile agricole situate în lunca râului.

De asemenea, în localitatea Bucovăț, aval pod Jiu, pe malul drept (tot o zonă neîndiguită),  autoritățile estimau că se pot produce revărsări ale râului ce pot afecta gospodăriile riverane situate în zona inundabilă.

Gospodării din șase localități, inundate de apele de pe versanți

Deși Jiul a pus cele mai mari probleme, necazurile au venit și din cauza scurgerilor de ape de pe versanți. Șase localități din Dolj au fost afectate de inundații. În satul Dragoia, ce aparține de comuna Vârvoru de Jos, a porțiune din drumul comunal și cinci grădini au fost inundate parțial. În satul Mischii, au fost inundate, tot ieri, patru gospodării. În satele Golfin, Bojoiu și Robăneștii de Jos, toate aparținând de comuna Robănești, au fost afectate de scurgerile de pe versanți alte cinci gospodării. Un alt sat afectat a fost Piria, din comuna Argetoaia, unde trei gospodării, mai precis fânețele oamenilor, au fost inundate. Tot aici au fost acoperite de ape, pe porțiuni, și două drumuri de acces. Satul Cernat, din comuna Sopot, a fost și el lovit de inundațiile provocate de scurgerile de ape de pe versanți, precum și de revărsarea pârâului Recea. Aici au fost inundate 45 de hectare de pășuni și fânețe.

Au fost puse în funcțiune stațiile de pompare din județ

Dată fiind această situație, autoritățile au cerut punerea în funcțiune a stațiilor de pompare și desecare a apelor din șapte amenajări ale ANIF: Ghindeni-Rast-Bistreț; Bistreț-Nedeea-Jiu; Bechet-Dăbuleni; Jiu-Bechet; Calafat-Băilești; Calafat-Ciuperceni și zona Fântânele – canalul Ciutura. Membrii Comandamentului pentru Situații de Urgență au votat în unanimitate pentru pornirea stațiilor de pompare, care vor rămâne în funcțiune până la trecerea pericolului de inundații. Prefectul de Dolj, Sorin Răducan, urma să emită, la scurt timp, un ordin în acest sens. „Am informat conducerea Ministerului de Interne și pe domnul vicepremier Liviu Dragnea și am primit tot sprijinul dumnealor. Structurile MAI sunt în stare de alertă și, în caz excepțional, ne putem baza și pe forțele Ministerului Apărării”. Prefectul de Dolj i-a îndemnat pe toți factorii implicați în gestionare situațiilor de urgență să își țină telefoanele deschise pentru a putea comunica mai repede. De asemenea, s-a făcut din nou apel la primarii din localitățile riverane cursurilor de apă să țină legătura cu grupa operativă a ISU Dolj.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU