Campanie pentru donare de sânge la Spitalul CFR din Craiova

0
520

Având în vedere numărul tot mai mare de pacienţi care au nevoie de transfuzii sanguine, Spitalul CFR din Craiova organizează, în premieră, o campanie de donare de sânge. Timp de două zile, pe 9 şi 10 decembrie a.c., craiovenii sunt invitaţi să dea dovadă de solidaritate cu bolnavii aflaţi pe patul de spital.  

Potrivit statisticilor, în România doar 2% din populaţie donează sânge. Prin urmare, nu de puţine ori, cantitatea de sânge colectată se dovedeşte a fi insuficientă comparativ cu cererea foarte mare înregistrată de spitalele din judeţ. Este o realitate cu care medicii doljeni se confruntă, din păcate, deseori, chiar în sălile de operaţie. De cele mai multe ori, cei care vin să doneze sânge o fac fie pentru rude sau prieteni bolnavi, fie pentru remunerație. 450 ml de sânge se extrag de la fiecare donator, iar procesul nu durează mai mult de 15 minute.

„Este o campanie prin care încercăm să ajutăm cât mai mulţi pacienţi care zilnic au nevoie de sânge. În cele două zile în care se va desfăşura acţiunea de donare de sânge vom colabora cu Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova care ne va asigura logistica necesară. Craiovenii trebuie să ştie că a dona este benefic şi pentru sănătatea lor. La fiecare câteva secunde un pacient are nevoie de sânge. În România, doar 2-3% din populaţie donează sânge”, a declarat dr. Gabriel Mogoş, managerul Spitalului CFR Craiova.

Pot dona doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani

Campania pentru donare de sânge se va desfăşura în laboratorul de analize al unităţii sanitare, aflat la etajul trei. Înainte de toate, pentru a dona sânge craiovenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Eligibile sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Totodată, donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu sufere de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge cu 72 de zile înainte de recoltare. În dimineaţa recoltării de sânge pot fi consumate cel mult două felii de pâine cu gem. De asemenea, trebuie consumate multe lichide. Sunt interzise în schimb alimentele bogate în grăsimi şi laptele. Nici fumatul nu este recomandat înainte de a dona sânge din cauza riscului de lipotimie.

Organizatorii dau asigurări că donarea de sânge va avea loc în condiţii de siguranţă maximă. Astfel, trusa utilizată pentru fiecare donator este sterilă şi de unică folosinţă. Nu există riscul contaminării cu HIV. Senzaţia de rău sau de leşin este foarte rar întâlnită după donare. Înainte se vor pune câteva întrebări legate de starea de sănătate şi se va face un mic examen medical: hemoglobină, puls, tensiune.

Facilităţi pentru donatori

Pentru a-i încuraja să vină la Centrul de Transfuzii, donatorii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte tichete de masă şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru depistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie este determinată hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală. După cum au ţinut chiar organizatorii să specifice, craiovenii au astfel ocazia de a-şi ajuta concetăţenii ce necesită transfuzii sanguine, precum victimele accidentelor, cei ce suferă operaţii dificile şi cei ce necesită tratamente împotriva cancerului, pentru a enumera doar câţiva dintre beneficiarii actului umanitar depus de donatori.

Unităţile de sânge colectate cu ocazia acestei acţiuni nu vor fi utilizate doar de Spitalul CFR, ci şi de alte clinici din judeţ. Campania pentru donare de sânge are loc la iniţiativa Ministerului Transporturilor şi a Ministerului Sănătăţii, fiind derulată deja în câteva spitale CF din ţară.