Cameron propune un nou planul privind imigraţia, care necesită o modificare a tratatelor europene

0
417

Premierul britanic, David Cameron, a declarat, ieri, că planul său destinat reducerii afluxului de imigranţi din Uniunea Europeană în Marea Britanie ar necesita modificarea tratatelor europene, informează AFP. „Nu există nici o îndoială că planul în ansamblul său va necesita unele modificări ale tratatelor şi sunt încrezător în abilităţile noastre de a negocia”, a spus Cameron pentru presă în timpul prezentării noilor măsuri. Într-un discurs mult aşteptat, premierul britanic, aflat sub presiunea opiniei publice şi a eurofobilor, a pledat pentru limitarea accesului la ajutoare sociale pentru imigranţii care provin din UE. Planul său, a cărui punere în aplicare rămâne incertă, prevede introducerea unui interval de patru ani înainte ca imigranţii să poată avea acces la anumite avantaje, cum ar fi reduceri de taxe sau locuinţe sociale. O măsură care vizează în primul rând muncitorii slab calificaţi, veniţi mai ales din Europa de Est. Un imigrant nu ar trebui să vină în Marea Britanie fără o ofertă de loc de muncă şi i se va cere să părăsească ţara după şase luni dacă nu şi-a găsit de lucru, a explicat Cameron, care doreşte să revină la politicile instituite în anii ’80 de către Margaret Thatcher. Alte măsuri discutate în ultimele săptămâni, precum introducerea unui plafon privind numărul de imigranţi, au fost în schimb abandonate. Imediat, Comisia Europeană a anunţat că va discuta „cu calm şi prudenţă” propunerile premierului David Cameron, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

Conform datelor publicate joi de Oficiul Naţional de Statistică al Marii Britanii, în perioada iunie 2013 — iunie 2014 soldul migrator pozitiv (diferenţa dintre numărul noilor imigranţi şi al celor care au părăsit Marea Britanie) a fost de 260.000 de persoane, o creştere de 39% faţă de intervalul anterior şi cu mult peste obiectivul de cel mult 100.000 stabilit de Partidul Conservator, condus de premierul Cameron. Drept urmare, acesta din urmă, aflat sub presiunea eurofobilor şi a opiniei publice, a prezentat ieri liniile generale ale planului de care am făcut vorbire, în care a cerut modificarea tratatelor europene, în vederea restrângerii avantajelor de care beneficiază imigranţii, astfel încât aceştia să fie descurajaţi să plece din ţările lor. El a ameninţat că în caz contrar ar putea recomanda cetăţenilor săi să sprijine ieşirea Marii Britanii din UE. Dintre cei 583.000 de noi imigranţi sosiţi în Marea Britanie în perioada menţionată, jumătate provin din statele UE, în fruntea clasamentului fiind românii şi bulgarii, ce beneficiază de la 1 ianuarie de acces liber pe piaţa britanică a muncii.

UE va supravieţui dacă Marea Britanie va ieşi din componenţa sa, dar se va dizolva dacă va decide să plece Franţa, a declarat ieri preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, informează cotidianul britanic „The Telegraph”. „Plecarea Marii Britanii va deveni pentru Europa o rană, posibil chiar o amputare, şi de aceea trebuie făcut tot posibilul pentru a evita acest lucru. Cu toate acestea, UE va supravieţui (fără Marea Britanie). Fără Franţa, însă, ideea europeană va pieri”, a declarat Van Rompuy, al cărui mandat se încheie luni.