Doljul, între judeţele cele mai afectate de TBC

0
622

Tuberculoza multirezistentă la medicamente (MDR) este una dintre formele cele mai agresive de TBC şi se instalează atunci când organismul bolnavului nu mai răspunde la medicaţie. În majoritatea cazurilor MDR apare din cauza abandonului sau a medicaţiei incomplete. Este cel mai negru scenariu pentru orice pacient care suferă de această boală, dar şi pentru medicul care îl îngrijeşte. Pe de-o parte terapia devine multa mai complicată, pe de altă parte costurile cresc de câteva zeci de ori. În România trăiesc aproximativ 1.500 de pacienţi cu tuberculoză rezistentă la tratament.

Potrivit specialiştilor schema incorectă de stabilire şi administrare a medicamentelor antituberculoase, precum şi întreruperea tratamentului pot duce la dezvoltarea rezistenţei la medicamente. Tratamentele standard anti-TB sunt întrebuinţate de câteva zeci de ani, prin urmare rezistenţa la medicamente creşte. Potrivit medicilor, un tratament complet împotriva tuberculozei, desfăşurat sub supraveghere medicală, aduce, în mod normal, vindecarea în şase luni de zile.

În situaţia în care pacientul abandonează tratamentul şi revine atunci când simptomatologia este mult mai gravă, acesta riscă să nu mai răspundă la medicaţie, adică să dobândească multidrog rezistenţă. În plus, costurile cresc de zece ori, întrucât medicamentele sunt mai puţin eficiente, mult mai scumpe iar tratamentul poate să dureze şi doi ani. În aceste condiţii, specialiştii spun că pentru bolnavii de tuberculoză care refuză să facă tratamentul ar trebui poate să se introducă o serie de măsuri care să-i oblige să urmeze medicaţia la timp şi în mod corect, adică sub supravegherea medicului.

Peste 1500 de cazuri

Tuberculoza continuă să fie o problemă de sănătate publică, iar Doljul nu face excepţie. Chiar dacă numărul de îmbolnăviri a mai scăzut în ultimii ani, judeţul rămâne printre primele în ţară în privinţa incidenţei cazurilor de TBC.

În Dolj, la sfârşitul anului 2013, se aflau în evidenţă 987 de bolnavi din care 647 cazuri noi. 54 de persoane au murit din cauza acestei boli. În privinţa ratei de incidenţă în judeţul Dolj, aceasta a scăzut de la 165 de cazuri la suta de mii în anul 2008, la 113 cazuri în 2013. Cu toate acestea, Oltenia rămâne pe primul loc din punct de vedere al numărului de pacienţi cu TBC. Specialiştii spun că un motiv de îngrijorare în ultimul timp îl reprezintă creşterea numărului de îmbolnăviri în rândul tinerilor şi adolescenţilor.

România ocupă, de altfel, locul cinci în Europa ca valoare a incidenţei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană şi de 6,7 ori decât Uniunea Europeană. De altfel, rămânem ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi mor în fiecare an.

OMS: Numărul de cazuri se menţine la un nivel de criză

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză provocate de tulpini ale bacilului Koch rezistente la tratamentele standard cu antibiotice se menține la un nivel de criză, fiind semnalate numeroase noi cazuri în cursul anului trecut, iar diferite forme ale acestei boli au ucis în 2013 aproximativ 1,5 milioane de oameni. Mai mult decât atât, îmbolnăvirile de tuberculoză extensiv-rezistentă (XDR-TB), care este cea mai dificil de tratat și cea mai costisitoare de tratat formă de tuberculoză (depășind chiar și variantele de tuberculoză multi-drog rezistentă — MDR-TB), au fost semnalate în 100 de țări.

Aproximativ 9 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în cursul anului trecut, iar 3,5% dintre aceștia au contractat o variantă a bolii care este rezistentă la anumite tipuri de medicație — cazuri mult mai dificil de tratat și care au o rată de vindecare mult mai mică.