Parlamentului European a aprobat, ieri, Comisia Europeană (CE) condusă de Jean-Claude Juncker, cu 423 de voturi „pentru”, 209 „împotrivă” şi 67 de abţineri. Noul executiv al UE îşi va putea începe activitatea pe 1 noiembrie, mandatul CE conduse de Jose Manuel Barroso expirând pe 31 octombrie. În discursul său de dinaintea votului în PE, Juncker şi-a reafirmat convingerea că echipa sa este „Comisia ultimei şanse” pentru recâştigarea încrederii cetăţenilor europeni. El a anunţat că îşi va prezenta până la sfârşitul anului planul de investiţii de 300 de miliarde de euro pentru a impulsiona creşterea şi crearea de locuri de muncă şi a apreciat că investiţiile sunt vitale în reluarea creşterii economice stabile la nivel european.
Fostul premier conservator al Luxemburgului a subliniat totuşi că, aşa cum a spus cancelarul german Angela Merkel, o mare parte din cele 300 de miliarde de euro ar trebui să vină de la investitorii privaţi şi că guvernele ar trebui să-şi ţină în continuare sub control deficitele bugetare. „Dacă ne veţi susţine astăzi, vom prezenta pachetul privind locurile de muncă, creşterea şi investiţiile până la Crăciun”, a declarat Juncker în faţa eurodeputaţilor, adăugând că investiţiile ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea eficienţei economice, nu pe cheltuielile pe termen scurt. Viitorul preşedinte al CE a promis, totodată, o echipă „extrem de politică”, ce se va concentra în mandatul său de cinci ani pe derularea unor programe majore, lăsând chestiunile mai neînsemnate în sarcina guvernelor, o solicitare cheie din partea Marii Britanii, unde există cereri puternice de ieşire din UE. Potrivit acestuia, structura cu două nivele a noii Comisii, care are un număr mai mare de comisari după aderarea Croaţiei, a fost concepută pentru a o face mai eficientă şi pentru a elimina „atitudinile limitate” în care comisarii urmau proiecte individuale. Un nou nivel de vicepreşedinţi îi va coordona.
Portofoliul comisarului ungar a fost modificat
Juncker a declarat în faţa plenului PE că portofoliul comisarului desemnat de Ungaria, Tibor Navracsics, a fost modificat, menţinând totuşi responsabilităţile pentru Cultură, Educaţie şi Tineret, care i-au fost atribuite iniţial. Domeniul Cetăţeniei Europene va intra însă în responsabilitatea comisarului grec, Dimitris Avramopoulos, iar în schimb comisarul ungar va fi responsabil şi de Sport. Juncker a subliniat că Navracsics s-a descurcat „excelent” la audierea în comisia de specialitate a PE, demonstrând „un angajament puternic faţă de Europa”, ceea ce îl face capabil să îndeplinească îndatoririle unui comisar european. Comisia pentru cultură şi educaţie din PE a respins, la 6 octombrie, desemnarea lui Navracsics pentru postul de comisar pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie, însă a decis că acesta poate rămâne în cadrul CE, dar cu alt portofoliu. Revenind la planul de investiţii de 300 de miliarde de euro pentru impulsionarea creşterii şi creării de locuri de muncă, Juncker a anunţat că regulile bugetare ale Uniunii Europene care limitează deficitele şi datoria publică nu vor fi relaxate. CE pregăteşte o analiză a regulilor şi a eficienţei lor, urmând să prezinte un raport până la mijlocul lunii decembrie. Franţa şi Italia vor o mai mare indulgenţă în eforturile cerute pentru consolidarea bugetului. „Regulile nu vor fi schimbate. Dar pot fi implementate cu un grad de flexibilitate”, a spus Juncker.
Barroso, discurs de adio de peste o jumătate de oră
Jose Manuel Barroso şi-a ţinut, marţi, ultimul discurs în PE, după 10 ani de mandat la conducerea Comisiei Europene, dar puţini deputaţi europeni au venit să-l asculte şi cei care au făcut-o au avut păreri împărţite, relatează EUObserver. Optând mai degrabă pentru o analiză spontană a perioadei în care a fost la conducerea CE decât pentru un discurs oficial, Barroso a vorbit mai mult de o jumătate de oră, prezentând cele mai importante realizări ale executivului UE în perioada mandatului său. El a afirmat că cel mai „emoţionant” moment a fost obţinerea premiului Nobel pentru Pace în 2012 şi a declarat că s-a simţit „extrem de mândru” de obiectivele stabilite în domeniul protecţiei mediului. Barroso a menţionat că de când a preluat primul mandat, în 2004, UE a depăşit o criză constituţională (respingerea Constituţiei UE în Franţa şi Olanda), o criză a datoriilor suverane şi o criză economică. UE se confruntă în prezent cu o criză geopolitică, marcată de poziţia tot mai războinică a Rusiei, atitudinea acestei ţări faţă de Ucraina fiind „inacceptabilă”, a spus politicianul portughez.