Primăria Craiova este pe cale să piardă un proiect de 17 milioane de euro, fonduri europene care ar urma să fie folosite pentru introducerea apei potabile în toate cartierele de la periferie. Proiectul este blocat deoarece mulți dintre proprietarii nu doresc sub nici un motiv să cedeze bucățile din străzile pe care le dețin în proprietate. În felul acesta, Primăria nu îndeplinește cea mai importantă condiție impusă la implementare, și anume ca străzile să se afle în domeniul public al municipiului.
Pe axa POS Mediu 2007-2013 au rămas bani neconsumați, iar autoritatea craioveană și-a propus să acceseze fonduri din aceste economii cu care să termine de introdus rețeaua de apă din Craiova, până la sfârșitul lui 2015. Compania de Apă Oltenia (CAO) a depus o cerere de finanțare la Ministerul Mediului, solicitând o sumă de aproape 17 milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă potabilă. Cererea a fost depusă la minister pe data de 4 iulie, iar conducerea CAO a lansat între timp și licitația de execuție. Potrivit conducerii companiei, termenul limită de depunere a ofertelor a fost data de 20 august, iar în acest moment ofertele se află în evaluare, licitația urmând să fie adjudecată la începutul lunii noiembrie.
Primăria Craiova ar putea pierde finanțarea
Numai că proiectul nu merge șnur. Autoritățile locale susțin că accesarea banilor este împiedicată chiar de craiovenii care ar trebui să beneficieze de aceste utilități. ”Din păcate, ne vedem în pericol să nu putem să obținem această finanțare pentru că cetățenii nu înțeleg să își treacă în domeniul public străzile care sunt private. Toți vor apă și canalizare dar când este vorba să semneze că sunt de acord pentru trecerea străzii în domeniul public, sunt foarte puțini care acceptă acest lucru. Țipă că nu au apă potabilă și asfalt și iluminat în cartiere, dar în același timp nici nu vor să renunțe la proprietățile lor. Păi nimeni nu poate să le bage lor aceste utilități dacă nu sunt în domeniul public”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
Proprietarii refuză să-și doneze părțile din străzi
Autoritățile spun că, de la depunerea proiectului și până acum, reprezentanții Primăriei au mers acasă la oameni cu câte un cadastrist și un notar, dar cu toate acestea pe mulți nu au putut să-i convingă să cedeze partea lor din stradă. „Cetățenii nu trebuie decât să vină cu buletinul în fața notarului și să-și dea acceptul ca să poată să treacă această stradă în domeniul public. Forma juridică este de donație către primărie, dar mulți nu doresc să facă acest lucru”, a spus primarul Craiovei. Autoritățile susțin că este suficient ca un singur proprietar de pe o stradă să nu vrea să facă această trecere din domeniul privat în domeniul public, și atunci strada respectivă nu poate să beneficieze de aceste utilități.
Străzi de pământ, fără utilități și fără nume
Străzile respective se află la periferia orașului, nu este nici una dintre ele asfaltată, fiind străzi sau alei din pământ. Din cauză că nu se află în domeniul privat, nici una nu figurează cu o denumire pe harta Craiovei, fiind identificate doar printr-un număr. „În primele șase luni de mandat am încercat să nu eliberez autorizație în zonele în care nu sunt străzi. Mi s-a explicat după aceea că este o ilegalitate dacă continuăm în acest stil și atunci a trebuit să le dăm la toți. Deci nu avem nici o posibilitate legală să îi obligăm să-și cedeze părțile din străzi”, a mai spus Olguța Vasilescu. Străzile cu pricina sunt deținute, așadar, în diviziune, fiecare proprietar de casă având și câte o bucățică din stradă. Primarul le-a transmis celor care se așteaptă să primească o recompensă bănească la schimb că acest lucru nu este posibil. „Păi recompensa este că-și introduc utilitățile. Cred că este o recompensă foarte mare, pentru că, dacă le introducem pe banii lui, costă mai mult decât terenul respectiv”.
Doar 5% din infrastructură este pregătită să intre în proiect
Până la această dată, doar 5% dintre străzile care ar urma să intre în proiectul cu finanțare europeană sunt conformate. Autoritățile locale spun că, dacă într-o săptămână și jumătate, nu va reuși să-i convingem pe toți cetățenii de pe aceste străzi să răspundă demersului, va trebui să fie oprit programul de finanțare. „Mai precis va trebui să facem o nouă cerere de finanțare din care să scoatem toate străzile pe care sunt probleme. Dar asta înseamnă că nu se știe când vom mai beneficia de fonduri europene și când vom mai reuși să introducem la toată lumea canalizare și apă potabilă pentru că nu au venit foarte puțini bani pentru Mediu în ciclul financiar următor, 2014-2020”, a explicat Olguța Vasilescu.
Cartierele sunt programate pe zile
Ca ultim demers, municipalitatea craioveană a făcut o programare pe zile astfel încât locuitorii din aceste cartiere să știe cu exactitate când vor ajunge, pe strada lor, reprezentanții Primăriei. „Rugămintea noastră este ca proprietarii să stea acasă pentru că se duc angajații nnoștri și de șapte ori pe câte o stradă și nu reușesc să îi găsească pe toți. Mulți dintre ei nu au cadastrul făcut. Noi mergem cu cadastrist după ei ca să îi ajutăm să-și pună în ordine actele, dar trebuie să îi găsim acasă. Și atunci ne-am gândit ca în această săptămână și jumătate, să le dăm o dată ca să stea acasă”, a menționat primarul Craiovei.
Pentru cartierul Izvorul Rece – 22 octombrie, cartierul Industriilor – 23 octombrie, cartierul Rovine – 24 octombrie, cartierul Brestei, unde este cea mai mare problemă – 25,26, 27 octombrie, cartierul Fața Luncii, Catargiu și Romanescu – 28 octombrie și cartierul Veterani – 28 octombrie, Gârlești – 29, 30 octombrie, Bariera Vâlcii – 31 octombrie, 1 noiembrie.
Până în 2015, tot municipiul ar avea apă potabilă
Autoritățile afirmă că dacă ar reuși să depună acest proiect – toate străzile trebuie trecute din domeniul privat în domeniul public, cu acceptul proprietarilor, printr-o hotărâre de consiliu local – atunci tot municipiul Craiova va avea apă potabilă până la sfârșitul lui 2015. „Dacă toate aceste străzi intră în domeniul public, tot municipiul va fi conformat cu apă. Urmând ca, de anul viitor, să accesăm fonduri pentru perioada 2014-2020 și să conformăm toată Craiova și cu canalizare”, a menționat Olguța Vasilescu.
Proiectul are o valoare de 16,92 milioane de euro și cuprinde mai multe investiții care sunt programate să se facă în Craiova. Pe lângă extinderea rețelei de distribuție a apei potabile cu cei 170 de kilometri, cu tot cu branșamentele necesare (10.335 de bucăți), mai sunt prinse reabilitarea stației de apă de la Bordei și amenajarea a două stații de pompare.