Consilierii municipali decid, astăzi, dacă Primăria Craiova va închiria baza sportivă „Extensiv” pe care ar urma să-şi desfăşoare meciurile din campionat echipa CS U Craiova. Experţii au calculat o chirie de plecare de 2.000 de euro pe lună, fără TVA, şi le pun în vedere că trebuie făcute unele investiţii pentru ca stadionul să poată fi omologat.
Stadionul „Ion Oblemenco” va începe să fie demolat pentru reconstrucţie, iar varianta de joc pentru echipa locală CS U Craiova va fi stadionul „Extensiv” din Parcul Romanescu. Construită în 1998, arena a avut parte de ultimele renovări în 2008 când s-au efectuat lucrări de amenajare la tribuna oficială şi la cabinetele pentru transmisia televizată a meciurilor. În anul sportiv 2008-2009, a fost utilizat pentru ultima dată, stadionul găzduind atunci câteva etape din campionatul naţional de fotbal. În ultima perioadă, conform autorităţilor, stadionul a fost închiriat unei firme care organizează jocuri de „old boys” pentru o chirie lunară de 2.000 de lei.
Evaluarea, făcută după actele proprietarului
Stadionul este propus să fie închiriat acum cu o sumă de 2.000 de euro pe lună, echivalentul sumei de 8.800 de lei, fără TVA. Evaluatorul este o firmă din Baia Mare, Rova Parteners SRL, care precizează că a făcut evaluarea conform datelor pe care proprietarul stadionului i le-a transmis. ”Evaluarea noastră se bazează pe ipoteza că nu există sarcini sau litigii de orice natură legate de proprietate. (…) Aspectele juridice se bazează pe informaţiile şi documentele furnizate de către administratorul judiciar”, se arată în raportul de evaluare pus la dispoziţia Primăriei Craiova. De altfel, experţii recomandă ca situaţia legală a stadionului să fie analizată de către specialişti înaintea încheierii tranzacţiei.
Stadionul nu este omologat
Extensivul, cu 7.000 de locuri în tribune, este însă un stadion neomologat. Experţii spun că terenul de joc, care este acoperit cu gazon natural, se află într-o stare bună, iar tribunele şi cabinele de transmisie sunt şi ele într-o stare „relativ bună”. În schimb, grupurile sanitare de pe stadion sunt ”nesatisfăcătoare”, iar cabinetul antidoping şi cabinetul medical necesită reparaţii. Arena este racordată la toate utilităţile (apă, canalizare, energie electrică şi gaze) şi deţine o centrală termică pe lemne. „Cu o serie de investiţi, stadionul ar putea fi omologat”, este recomandarea pe care experţii o fac autorităţii locale.
Chirii între 3.000 şi 13.000 de euro pentru alte arene din ţară
Pentru ca aleşii locali să-şi facă o idee despre ce înseamnă chiria de 2.000 de euro pe lună, evaluatorii au ataşat şi o situaţie cu alte stadioane din ţară care, de asemenea, găzduiesc partide de fotbal în regim de închiriere, pe lună sau pe meci. Spre exemplu, stadionul „Ion Păltinişanu„ din Timişoara, cu 32.900 de locuri în tribune, construit în 1962 şi renovat în 2009, este închiriat cu 5.640 de euro pe lună. Un alt stadion vechi este arena din Giuleşti, cu 19.000 de locuri în tribune, construită în 1939 şi renovată în 2003, pentru care se plăteşte o chirie de 3.650 de euro pe lună. La cealaltă extremă sunt stadioanele noi, construite în 2011 în Cluj („Cluj Arena”) şi Ploieşti (stadionul „Ilie Oană”), care sunt închiriate contra sumei de 13.000 de euro pe meci.
„Ion Oblemenco” va fi demolat din octombrie
Stadionul „Ion Oblemenco” va începe să fie demolat la sfârşitul lunii octombrie. Iniţial, Primăria Craiova şi-a propus să facă dezafectarea arenei cu ajutorul RAADPFL Craiova, dar ulterior a ajuns la concluzia că lucrările de demolare sunt mult mai complexe şi este nevoie de o firmă specializată. Reprezentanţii municipalităţii se văd acum în situaţia de a scoate la licitaţie demolarea stadionului. După ce va fi eliberat de toate construcţiile pe care le deţine, terenul va fi pus la dispoziţia Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) care va începe propriu-zis să refacă din temelii vechiul stadion, care a fost inaugurat pe data de 29 octombrie 1967, cu ocazia unui meci dintre echipele de tineret ale României şi Poloniei.