Pericolul de inundaţii se menţine în Dolj

0
448

Din cauza precipitaţiilor căzute pe aproape tot parcursul zilei de ieri, hidrologii au hotărât să prelungească până la ora 14.00 codul galben de inundaţii pentru Desnăţui și unii afluenți ai Jiului inferior (județele Mehedinți și Dolj). Potrivit reprezentanţilor Administrației Bazinale de Apă Jiu, debitele și nivelurile la stațiile hidrometrice pe Jiu au fost în general în creștere ușoară în întreg bazinul. 

Se aşteaptă creșteri de debite și niveluri, din cauza propagării viiturilor formate și precipitațiilor prognozate, pe cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor vizate de avertizarea cod galben.

Ieri-dimineaţă, pe râul Desnățui, la staţia hidrometrică Călugărei a fost depășită  cota de atenție cu 50 cm. Şi pe pârâul Coșuștea, la staţia hidrometrică Corcova a fost depășită cota de atenție cu 26 cm. Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum și de INHGA-CNPH, în următorul interval nivelurile și debitele vor fi în creștere din cauza precipitațiilor în curs, prognozate și propagării pe cursul mijlociu și inferior al râului Jiu și afluenților săi. Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de niveluri şi debite cu depăşiri izolate, ale cotelor de atenţie.

În judeţul Dolj cantităţile de precipitaţii au totalizat 15.7 l/mp la Filiaşi, 17.6 l/mp la Răcari, 21.5 l/mp la Podari, 31.9 l/mp la Zăval, 14.6 l/mp la Scaieşti, 11,5 l/mp la Negoieşti, 17.9 l/mp la Albeşti, 23.5 l/mp la Breasta, 34.1 l/mp la Călugărei, 49.2 l/mp la Drăgoia, 32.3 l/mp la Gabru, 39.1 l/mp la Afumaţi, 37.0 l/mp la Fântânele, 39.2 l/mp la Băileşti.

Debitul Jiului, în creştere

În aceste condiţii, debitele şi nivelurile la staţiile hidrometrice pe râul Jiu au fost în general în creştere. Pe afluenţi şi pe celelalte râuri interioare nivelurile au fost staţionare şi în creştere până la 128 cm din cauza efectului cumulat al precipitaţiilor însemnate cantitativ şi al propagării.

În ceea ce priveşte debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15-16 septembrie a.c. a fost în creştere la valoarea de 8.000 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s). Debitele şi nivelurile aval Porţile de Fier, pe teritoriul aflat în administrarea ABA Jiu, în intervalul de 24 de ore, au fost în creştere la staţiile hidrometrice Gruia şi Calafat. În următorul interval debitul fluviului la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA, va fi în creştere până la valoarea de 8.200 mc/s. Pentru intervalul 18-22 septembrie a.c., conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere până la valoarea de 9.400 mc/s în ultima zi a intervalului, situându-se peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s).

A fost prelungit și codul portocaliu

Sub cod galben de inundaţie, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie sunt, până astăzi, la ora 14.00, şi râurile din bazinele hidrografice: pe afluenţii şi bazinele superioare ale râurilor Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Moraviţa (judeţul Timiş), pe afluenţii mici ai Dunării din judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, Drincea.

Tot până astăzi, la ora 14.00, a fost prelungit şi codul portocaliu de inundaţii. Se pot produce creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor: Bârzava, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin).