Diplome pentru sculptorii care au realizat „traducerile” în piatră ale operei soresciene

0
450

Mulțumirile și felicitările adresate de organizatori artiștilor care au participat anul acesta la cea de-a II-a ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene” au fost însoțite, ieri, de o diplomă, acordată într-un cadru festiv, în sala de ședințe a Primăriei Craiova.

«Vă felicit pentru că ne-ați dăruit niște lucrări extraordinare! Și mulțumim că ne-ați ajutat ca anul acesta să avem o ediție de excepție a Zilelor „Marin Sorescu”!», le-a spus primarul Lia Olguța Vasilescu celor opt artiști, veniți din cinci țări. Tabăra de sculptură s-a desfășurat pe întreg parcursul lunii august, în curtea Centrului Multifuncțional din Craiova, tema creației fiind opera lui Marin Sorescu.

De două zile, lucrările realizate în cadrul evenimentului, cioplite în piatră de Vratsa, pot fi admirate de craioveni pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu”, urmând să intre în patrimoniul municipalității și apoi să își găsească loc în mai multe părculețe ale orașului. „Mihai Bravu”, cele de la Rotonda, de la Biserica „Madona Dudu” și din apropierea Liceului de Arte „Marin Sorescu” sunt doar câteva care vor fi înfrumusețate cu aceste lucrări.

„Artiștii au empatizat foarte bine cu opera lui Marin Sorescu”

Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene” a avut ca temă, la această a II-a ediție, creația soresciană, în acord cu Zilele „Marin Sorescu”, care s-au desfășurat în perioada 15-17 august. «A fost o temă provocatoare, pentru că Marin Sorescu este un adevărat brand cultural nu numai al zonei noastre, ci și al țării. E binecunoscut în străinătate și este încă cel mai tradus scriitor român în limbile lumii. Sculptorii nu au avut o misiune deloc ușoară. Ceea ce ne-a surprins în mod plăcut a fost faptul că toți artiștii au empatizat foarte bine cu opera scriitorului și sculpturile lor surprind de la poezie până la piesele de teatru», a declarat în cadrul festivității de ieri Cosmin Dragoste, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” – instituția organizatoare a evenimentului.

Fiecare ediție a taberei de sculptură va avea… muza ei!

Primarul Lia Olguța Vasilescu – care le-a și înmânat diplomele – i-a felicitat pe artiști pentru lucrările realizate, apreciind că, „pe lângă simpozioane ori spectacole de teatru care aveau loc până acum, anul acesta rămâne ceva palpabil despre Marin Sorescu”. „Vom încerca, în viitor, să păstrăm acest model și pentru celelalte personalități pe care le-a dat Craiova – pentru Adrian Păunescu, Tudor Gheorghe, Alexandru Macedonski, Nicolae Titulescu și alții, pentru că nu ducem lipsă de oameni care au însemnat ceva nu numai pentru România, ci și pentru Europa”, a mai spus edilul. Totodată, Lia Olguța Vasilescu a subliniat că Zilele „Marin Sorescu” vor avea continuitate și i-a asigurat pe membrii familiei Sorescu de grija ca „personalitatea scriitorului să fie respectată în Craiova”.

Arta a adus și pacea municipalității cu nepoata scriitorului…

Critic fervent al acțiunilor întreprinse în ultimii ani de Primăria Craiova pentru omagierea lui Marin Sorescu, nepoata poetului din Bulzești, conf. univ. dr. Sorina Sorescu – profesor la Facultatea de Litere a Universității din Craiova și, totodată, președinte al Fundației Culturale „Marin Sorescu” – s-a declarat încântată de creațiile sculpturale. „Sunt lucrări extraordinar de reușite, câteva chiar pun probleme de interpretare a operei. Mă bucur foarte mult că nu e o serie de lucrări la comandă, ci împlinirea unor proiecte creatoare. A fost o ocazie pentru sculptori să își dezvolte propriile intuiții artistice”.

Referindu-se la Simpozionul „Drumuri brâncușiene”, Sorina Sorescu a apreciat că „dă greutate” Zilelor „Marin Sorescu”. «Craiovenii vor întâlni în spațiile publice referințe la personalitatea creatoare, la biografia, motivele și temele fundamentale legate, în literatura română și cea universală, de Marin Sorescu. Eu sper ca ediția aceasta a Zilelor „Marin Sorescu” să fie un început – în fiecare an să fie un proiect de această anvergură și seriozitate. Iar evenimentul să depășească festivismul din anii anteriori», a mai spus nepoata scriitorului.

Sculptorii au apreciat în mod deosebit atmosfera de lucru și colegialitatea

Cei opt artiști din cinci țări – Grigore Sultan (Republica Moldova), Emil Bachiyski (Bulgaria), Ilie Berindei (Elveţia), Evrim Camoglu (Turcia), Valentin Duicu, Vasile Soponariu, Dan Purcărea, Paul Popescu (România) – au fost răsplătiți nu numai cu vorbe frumoase, ci și cu o sumă de bani și diplome. „A fost o ediție de excepție și sper ca pe viitor să avem artiști invitați cel puțin de talia celor de anul acesta”, a mărturisit, la festivitatea de ieri, Paul Popescu, care a fost şi curatorul simpozionului.

La rândul său, Ilie Berindei a precizat că – deși deloc ușor să cioplești o lucrare în doar patru săptămâni, în condițiile în care majoritatea blocurilor de piatră avute a depășit cinci tone –, a fost una dintre cele mai frumoase tabere de sculptură la care a participat. De altfel, toți cei opt artiști au apreciat în mod deosebit atmosfera de lucru și relațiile de colegialitate și sprijin reciproc care au existat.

***

Cele opt lucrări rezultate în urma ediției a II-a a Simpozionului Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene”„Un geam în fața noastră”, „Fereastră spre eternitate”, „Floarea heruvimilor”, „M-am ascuns într-o scoică”, „Iona (Răzbim noi cumva la lumină)”, „Mitrele – Spânzuratul”, „Iona” și „Craiova văzută din car” – urmează să fie amplasate, majoritatea, în mai multe părculețe din oraș. Cea din urmă, realizată de Paul Popescu, își va găsi lac la intrarea în Craiova dinspre București.

Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene” a fost considerat deopotrivă de organizatori și invitați ca unul dintre cele mai importante evenimente din agenda proiectului „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”. «Suntem, alături de toate celelalte instituții de cultură din Craiova, pe un drum foarte bun în ceea ce privește obținerea titlului. Simpozionul este o dovadă pertinentă, concretă că orașul nostru se transformă pe zi ce trece într-un pol de atracție pentru artiștii din întreaga lume. Devenim un oraș care poate nu numai să exporte valori, ci și să atragă spre el alte valori», a declarat Cosmin Dragoste, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”. Antoniu Zamfir, noul președinte al Asociației „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021” – organizație sub a cărui egidă s-a desfășurat evenimentul – a subliniat că simpozionul „cu siguranță va avea continuitate și va constitui un punct extrem de important în dosarul pe care orașul îl va duce la Uniunea Europeană în 2016”. «Suntem într-un moment în care „lupta” a început să fie asiduă cu celelalte orașe din țară care își anunță dorința de a candida. Iar pe noi nu face decât să ne motiveze și să ne responsabilizeze o dată în plus», a mai spus Zamfir.