Peste 80% din elevii care au participat la un sondaj au spus că ar economisi pentru excursii şi studii

0
98

Conform unei cercetări ad-hoc în rândul a 500 de adolescenţi din toată ţara, 70% din ei cheltuiesc cei mai mulți bani pe ieşirile în oraş şi pe călătorii, 20% pe gadgeturi, iar 10% pe haine. Peste 80% din elevii care au participat la sondaj au spus că ar economisi pentru excursii şi studii, iar aproape 15% pentru achiziţionarea celor mai noi gadget-uri. Cel mai util produs bancar în opinia elevilor de liceu este cardul de credit.

60 de liceeni au participat la programul de internship Summer job, desfăşurat de Banca Comercială Română (BCR) în lunile iulie şi august ale acestui an. Aflat la a IV-a ediţie, Summer Job în BCR este primul program de internship plătit pentru liceeni desfăşurat în România. “BCR Summer Job 2014: colaborare, determinare, responsabilitate, competiţie, experienţă… iar lista ar putea continua.  Mă simt norocoasă fiindcă am avut şansa de a participa la acest internship pe parcursul căruia am avut multe de câştigat. Spre deosebire de prima zi, în care totul îmi era necunoscut, acum plec dintr-un loc în care am învăţat lucruri practice şi am interacţionat cu tot ceea ce reprezintă mediul bancar. Consider că am făcut cea mai bună alegere atunci când am decis să îmi petrec vacanţa de vară la BCR! La rândul meu, voi încuraja alţi prieteni şi colegi să aplice la ediţiile care urmează, fiindcă este o experienţă unică”, a declarat o elevă din Summer Job 2014, Sucursala Roman, Neamţ.

Părinţii – modelul de comportament financiar

În fiecare an, absolvenţii programului Summer Job sunt implicaţi în realizarea unei cercetări pe teme de comportament financiar şi planuri de carieră în rândul elevilor de liceu. În 2014, ei au reuşit să colecteze opiniile a peste 500 de liceeni respondenţi. Astfel, similar anului 2013, şi în acest an tinerii sunt axaţi mai mult pe cumpărăturile online şi pe ieşirile cu prietenii. Atunci când vine vorba de economisire, cea mai mare parte dintre aceştia (53,97%) ar economisi pentru excursii, 34,69% pentru haine şi 26,53% pentru gadget-uri. Peste jumătate din tineri fac cumpărături online deoarece consideră această modalitate de plată eficientă, pentru că economisesc timp şi au la dispoziţie o varietate mare de produse. Când au fost întrebaţi care este cel mai util produs bancar, 80% au ales cardul de credit. Atraşi de bonusurile şi avantajele pe care le aduce plata cu cardul de credit, respondenţii sunt de părere că acest produs bancar este practic şi uşor de utilizat.

Tinerii îşi doresc să lucreze încă din facultate

Creditul bancar, cardul de economii, depozitele bancare, internet banking-ul sunt produsele şi serviciile menţionate de tineri ca fiind utile. Majoritatea elevilor îşi doresc să lucreze încă din timpul facultăţii deoarece sunt de părere că un training sau un internship într-o companie i-ar pregăti mai bine pentru o carieră de succes. Atunci când vine vorba de primul salariu, tinerii care au participat la sondaj au spus că şi-ar dori ca acesta să se încadreze în intervalul 1.000-2.000 de lei în condiţiile în care alocă pentru cheltuielile personale între 300-700 lei pe lună. 85% din respondenţi au un model de comportament financiar responsabil în părinţi. Dacă la ediţiile anterioare Summer Job, mama şi bunica erau principalele modele de comportament financiar ale copiilor, anul acesta tatăl este prima opţiune pentru mai mult de jumătate din cei care au răspuns la chestionar.

La întrebarea “Care persoană publică este un model financiar pentru tine”, Bill Gates şi Mugur Isărescu sunt în continuare primele opţiuni de modele publice financiare de succes în rândul elevilor de liceu, însă Steve Jobs şi Gheorghe Becali au fost înlocuiţi de Donald Trump şi Warren Buffett.