Preşedintele ales al CE a început interviurile cu candidaţii la postul de comisar

0
396

Preşedintele ales al Comisiei Europene (CE), conservatorul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a început, ieri interviurile cu candidaţii la postul de comisar european din fiecare stat membru, urmând ca, după încheierea tuturor audierilor, să ia o decizie finală şi să comunice Consiliului Uniunii Europene lista comisarilor desemnaţi, informează executivul european într-un comunicat postat pe site-ul său. Scopul acestor interviuri este de a stabili competenţele fiecărui candidat pentru exercitarea mandatului de comisar european, îndeosebi în conformitate cu articolul 17 al Tratatului UE, care stipulează că „membrii Comisiei vor fi aleşi pe baza competenţelor lor de ordin general şi dintre persoane a căror independenţă este mai presus de orice dubiu”.

Juncker a intervievat-o deja pe Federica Mogherini, actualul ministru de Externe al Italiei, desemnată sâmbăta trecută de liderii europeni, reuniţi la Bruxelles, drept Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. Ieri, la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a lui Juncker, Natasha Bertaud, nu a vrut să spună care este ordinea în care candidaţii vor fi intervievaţi şi nici numele aspiranţilor, dar a confirmat că Juncker a discutat deja cu Mogherini, relatează EFE. Juncker are de discutat cu toţi candidaţii pentru Colegiul Comisarilor, însă echilibrul de gen continuă să fie o problemă, transmite EU Observer. Ministrul de Externe olandez, Frans Timmermans, şi premierul sloven, Alenka Bratusek, urmau să se întâlnească tot ieri cu Juncker, la Bruxelles, pentru a se prezenta şi pentru a menţiona de ce portofolii sunt interesaţi, scrie sursa citată. Belgia este singura ţară care nu şi-a desemnat încă un candidat, partidele politice locale ezitând între ministrul de Externe, Didier Reynders, şi europarlamentara Marianne Thyssen.

Juncker se va întâlni în această săptămână cu toţi candidaţii

Juncker a promis posturi mai bune pentru comisarii de sex feminin, drept „compensaţie” pentru faptul că sunt depăşite numeric de colegii lor de sex masculin. Creşterea numărului de femei în noul Executiv european este deopotrivă importantă pentru obţinerea votului din partea membrilor Parlamentului European (PE), care au ameninţat că se vor opune prin veto oricărei comisii care va avea mai puţin de nouă femei în componenţa sa. Până acum, doar Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Italia, Polonia, Slovenia şi Suedia au nominalizat femei, însă alte câteva ţări — Cipru, Malta şi România — au ca plan B candidaţi femei la postul de comisar. Preşedintele ales al CE doreşte să se întâlnească în această săptămână cu toţi candidaţii la postul de comisar. Odată încheiat acest proces, potrivit procedurii de aprobare a comisarilor de către PE, legislativul european primeşte un curriculum vitae şi declaraţiile de interese financiare ale comisarilor desemnaţi. Parlamentul adresează viitorilor comisari o serie de întrebări scrise, referitoare în special la priorităţile lor politice în domeniile de care vor fi responsabili. Răspunsurile scrise ale acestora constituie baza pentru partea orală a evaluării, audierile.

Care sunt paşii ce trebuie parcurşi până la votarea noii CE

Fiecare comisar desemnat este invitat la o audiere publică de trei ore în faţa comisiei/comisiilor parlamentare competente în domeniul portofoliului care îi este atribuit. Audierile dau comisiilor parlamentare posibilitatea de a avea o idee mai clară asupra personalităţii comisarilor desemnaţi şi de a realiza un schimb de opinii aprofundat cu privire la priorităţile diferiţilor candidaţi în viitoarele lor sfere de competenţă. Rezultatele audierilor sunt trimise preşedintelui Parlamentului şi examinate de Conferinţa Preşedinţilor, compusă din preşedinte şi liderii tuturor grupurilor politice, precum şi de Conferinţa preşedinţilor de comisie. Preşedintele Comisiei prezintă întregul colegiu al comisarilor desemnaţi, precum şi programele lor, în cursul unei şedinţe plenare a Parlamentului, la care este invitat şi Consiliul UE. Prezentarea este urmată de o dezbatere. PE procedează, în final, la votul de aprobare a Comisiei Europene în ansamblu. În urma acestuia, noua Comisie poate fi numită formal de către Consiliul European, cu majoritate calificată.

Candidaţii la posturile de comisari sunt:

Austria — Johannes Hahn, comisar pentru politică regională

Belgia — ministrul de Externe Didier Reynders sau europarlamentara Marianne Thyssen

Bulgaria — Kristalina Georgieva, comisar pentru ajutor umanitar

Croaţia — Neven Mimica, comisar pentru protecţia consumatorilor
Cipru — europarlamentarul Christos Stylianides sau o femeie

Republica Cehă — ministrul pentru Dezvoltarea Regională Vera Jourova
Danemarca — ministrul Economiei Margrethe Vestager

Estonia — fostul premier Andrus Ansip

Finlanda — fostul premier Jyrki Katainen

Franţa — fostul ministru de Finanţe Pierre Moscovici

Germania — Guenther Oettinger, comisar pentru energie

Grecia — ministrul Apărării, Dimitris Avramopoulos

Irlanda — fostul ministru al Mediului Phil Hogan

Italia — Federica Mogherini, Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate

Letonia — fostul premier Valdis Dombrovskis

Lituania — fostul ministru al Sănătăţii Vytenis Andriukaitis

Luxemburg — Jean-Claude Juncker, preşedintele CE

Malta — ministrul Turismului, Karmenu Vella, sau o femeie

Marea Britanie — fostul lider al Camerei Lorzilor, Lord Hill

Olanda — ministrul de Externe Frans Timmermans

Polonia — ministrul Infrastructurii şi al dezvoltării Elzbieta Bienkowska
Portugalia — secretar adjunct al primului ministru Carlos Moedas

România — Dacian Cioloş, comisar pentru agricultură, sau europarlamentarul Corina Creţu

Slovacia — Maros Sefocvic, comisarul pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie
Slovenia — premierul Alenka Bratusek

Spania — fostul ministru al Agriculturii Miguel Arias Canete

Suedia — Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne

Ungaria — ministrul de Externe Tibor Navracsics