Craiovenii, mai presus de maidanezi

3
1607

Autorităţile locale decid că vor susţine protejarea cetăţenilor de câinii violenţi,  chiar dacă pentru acest lucru va fi nevoie să-i eutanasieze pe toţi. În acest moment, Bănia este invadată oficial de 5.000 de câini fără stăpân, dar numărul real este mult mai mare.

Reprezentanţii Primăriei Craiova nu se plasează în nici una din cele două tabere care s-au format la nivel naţional pentru a decide soarta câinilor comunitari. Autorităţile din Bănie spun că ar putea la fel de bine să-i ucidă sau să-i crească într-un aşezământ adecvat atât timp cât scopul final este unul bun, benefic cetăţenilor. “Noi suntem pentru protejarea cetăţenilor de câinii violenţi prin orice măsură legală”, a declarat, ieri, Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. Aceeaşi poziţie a avut şi directorul Salubrităţii, Sorin Ciobanu, care încearcă de câţiva ani să rezolve această problemă, devenită între timp una de urgenţă naţională. Autorităţile au, totuşi, rezerve în ceea ce priveşte eutanasierea comunitarilor, considerând-o că ar fi o măsură puţin prea dură, dat fiind faptul că numărul acestora este exagerat de mare, iar acest lucru ar conduce la un adevărat măcel.

Eutanasia bucureştenilor costă 100.000 de euro

Eutanasierea comunitarilor a iscat un scandal naţional după ce prefectul de Bucureşti, Mihai Cristian Atănăsoaiei, a anunţat că a înaintat către Parlament o iniţiativă legislativă care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân. Dispus să cheltuiască 100.000 de euro pentru eutanasierea celor 40.000 de câini comunitari, prefectul Capitalei susţine că numărul câinilor fără stăpân este exagerat şi că ei nu pot fi eliminaţi din peisaj decât dacă se legiferează această procedură. “Majoritatea bucureştenilor sunt de partea mea. Dacă se va organiza un referendum pe tema eutanasierii câinilor, rezultatul ar putea fi nepopular printre iubitorii de animale”, a spus Atănăsoaiei. Ca reacţie, aproximativ 200 de persoane au participat, ieri, în faţa Palatului Parlamentului, la un miting împotriva adoptării legii care să permită eutanasierea câinilor comunitari.

Autorităţile din Bănie se plâng de dotări precare

Pe de altă parte, reprezentanţii municipalităţii admit şi faptul că eutanasierea ar  putea fi benefică, în sensul că ar scăpa oraşul de haitele de câini comunitari care se plimbă libere peste tot, în cartiere, dar mai ales în centrul oraşului. “Oraşul este invadat de câini, mai ales zona centrală este plină de haite. Noi încercăm să le strângem, dar ele apar din nou. Strică imaginea oraşului, într-adevăr, iar noi suntem acuzaţi că am fi principalii vinovaţi. Ceea ce am spus de fiecare dată, dar nimeni nu vrea să ia în considerare şi acest aspect, e că nu avem mijloacele necesare ca să ne luptăm cu acest fenomen”, a mai spus directorul Sorin Ciobanu, făcând referire la dotările precare de care dispune municipalitatea. Ca să poată să facă faţă la miile de câini comunitari, ecarisajul se serveşte de patru hingheri şi o maşină specială.

Soluţia ideală: la odihnă

Primăria Craiova pare să fie, totuşi, mai degrabă pe aceeaşi linie cu reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor. Ca şi acestea, autorităţile locale cred că animalelor fără stăpân le stă mai bine dacă ar fi prinse şi îngrijite într-un stabiliment adecvat. “Dacă stabilimentul de la Făcăi ar fi mai mare, cred că s-ar pune altfel problema. Poate că nu am reuşi să-i strângem chiar pe toţi câinii comunitari, dar cea mai mare parte dintre ei ar putea fi rezolvată aşa”, a mai spus directorul Ciobanu. La mitingul desfăşurat, ieri, la Bucureşti, a participat şi preşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA), Carmen Arsene, care a spus că soluţia pe care o sprijină asociaţia din care face parte este aceea de “sterilizare şi returnare în locurile de unde au fost ridicaţi, ca unica şi dovedita soluţie pentru rezolvarea situaţiei câinilor comunitari”.

Cazaţi la răcoare

În stabilimentul de la Făcăi sunt cazate, în acest moment, 85 de patrupede, acesta fiind şi numărul maxim care încape acolo. Pe timpul cât sunt aduşi în acest loc, câinii sunt deparazitaţi şi crotaliaţi, iar masculii sunt sterilizaţi. Fiind un stabiliment de tranzit, nu mai poate demult să facă faţă situaţiei, municipalitatea luând serios în calcul varianta amenajării unui al doilea cămin pentru câini. Locaţia a fost identificată în halele dezafectate ale Penitenciarul “Pelendava”, unde ar putea fi cazaţi 1.000 de câini. “Ne-ar ajuta extraordinar de mult acest stabiliment. Există o înţelegere în acest sens între autoritatea locală şi conducerea penitenciarului şi aşteptăm materializarea  acestei intenţii”, a mai spus Ciobanu. Amenajarea acestui stabiliment a fost confirmată şi de conducerea Penitenciarului “Pelendava”. “Este vorba de o secţie exterioară a noastră, pe care nu o mai folosim şi pe care o putem pune la dispoziţia autorităţilor, în baza bunei colaborări pe care o avem”, a declarat Leonard Voicilă, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului “Pelendava”.

3 COMENTARII

  1. Eutanasierea se refera la toti … CETATENII, banuiesc ! De caini oricum nu se ocupa nimeni. Si-n felul asta scapam de incomozi, carcotasi, reticenti la iesirea din criza, dusmani de clasa … Facem selectia electoratului disciplinat, obedient, colorat politic corespunzator ! Succesuri autoritatilor locale !

  2. Este normal sa eutanasiezi toti cainii maidanezi si sa termini odata nebunia asta, decat sa fie sute, sau chiar mii de oameni, muscati de acestia si in afara de suferinta acestor oameni, sa tinem cont si de cheltuielie ce se fac pentru ingrijirea si medicamentatia lor…!!! Singura solutie este “eutanasierea in masa, a tuturor cainilor maidanezi si cat mai urgent posibil”…!!!!

Comments are closed.