Cererile pentru sprijinul pe cap de animal se depun din 15 iulie

0
307

După ce perioada de depunere a cererilor de plată pentru sprijinul naţional complementar pe cap de animal (CNDP) a fost amânată cu două săptămâni, la solicitarea reprezentanţilor crescătorilor de bovine, pentru ca aceştia să aibă timpul necesar pentru completarea documentelor necesare, începând cu 15 iulie actele vor putea fi depuse la sediul APIA.

Ca o noutate, sprijinul va putea fi primit şi pentru animalele din fermele înfiinţate până în 14 iulie a.c. şi care nu au mai fost incluse la plată în anii precedenţi, potrivit unui ordin de ministru, care reglementează acordarea ajutorului financiar. Deşi data de referinţă pentru fermele înfiinţate înainte de 2008 rămâne 31 ianuarie 2008, vor putea beneficia de acest sprijin şi crescătorii de animale care au înfiinţat exploataţii după data respectivă.

Conform unei alte modificări apărute, la depunerea documentelor la APIA va fi nevoie de viza asociaţiilor, care să certifice că proprietarul respectiv are animalele. Astfel, pentru a beneficia de sprijin, solicitanţii trebuie să depună cererea de solicitare a primei pe exploataţie, vizată de asociaţiile crescătorilor de animale legal constituite, care sprijină interesele crescătorilor de bovine, taurine şi/sau bubaline, aferentă fiecărei exploataţii deţinute.

Cererea de plată va trebui însoţită de o copie a buletinului / cărţii de identitate / codul unic de înregistrare / certificatul de înregistrare; copie de pe documentele care atestă provenienţa animalelor pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009 / 1 februarie 2009 – 31 ianuarie 2010 / 1 februarie 2010 – 14 iulie 2011; o declaraţie pe propria răspundere că animalele pentru care se solicită prima nu au fost eligibile la plată pentru sprijin în anul 2008 şi/sau 2009 şi/sau 2010, cu excepţia transferului integral al exploataţiei şi al animalelor; copii ale documentelor care atestă schimbarea formei de organizare, conform prevederilor OUG 44/2008, cu modificările ulterioare, dacă este cazul.