Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a anunţat, marţi, numirea unui coordonator ONU pentru gestionarea crizei provocate de epidemia de Ebola în Africa de Vest şi a îndemnat guvernele vizate să evite panica. “Este necesar să evităm panica şi frica. Ebola poate fi oprită”, a dat asigurări Ban Ki-moon la sediul ONU de la New York. El l-a numit pe doctorul britanic David Nabarro în funcţia de coordonator al ONU pentru gestionarea crizei. Nabarro este însărcinat să supervizeze reacţia la nivel mondial faţă de epidemia actuală, care s-a soldat deja cu peste 1.000 de morţi. “Cu ajutorul resurselor, cunoştinţelor, voinţei şi acţiunilor rapide, oamenii pot supravieţui bolii. Ebola a fost oprită în altă parte, iar noi putem face acelaşi lucru aici”, a spus Ban Ki-moon. Nabarro dispune de o experienţă solidă în domeniul bolilor contagioase, el fiind cel care a gestionat reacţia ONU în timpul epidemiilor de gripă aviară şi SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) în 2006 şi 2003. Epidemia de Ebola, cea mai gravă de la apariţţia acestei febre hemoragice, în 1976, s-a soldat cu 1.013 morţi în Africa de Vest, dintre care 373 în Guineea, unde a izbucnit la începutul anului, după care s-a propagat în Liberia şi Sierra Leone, potrivit ultimelor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). “Avem nevoie de toată lumea” în această misiune, a subliniat el. Secretarul general a citat nevoia de a ataca anumite probleme, ca lipsa de medici , infirmiere şi echipament – în special de costume de protecţie sau corturi de izolare – în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.
Canada a oferit OMS un vaccin experimental împotriva Ebola, a anunţat, tot marţi, Agenţia publică de sănătate, relatează DPA. Aproximativ 800 până la 1.000 de doze din acest medicament experimental ar putea fi trimise, a afirmat Gregory Taylor, director adjunct al agenţiei. Zece doze din medicamentul cunoscut sub numele VSV-EBOV au fost trimise la un spital din Geneva, la cererea OMS şi cu ajutorul grupului “Medici fără Frontiere”. Folosirea medicamentelor împotriva Ebola în fază experimentală este justificată, a decis o comisie de etică medicală reunită de OMS, care şi-a anunţat marţi concluziile. Liberia a anunţat în această săptămână că a cerut SUA doze din medicamentul ZMapp, care se pare că a fost deja folosit cu succes în tratarea a doi americani bolnavi de Ebola.
Pentru a preveni transmiterea virusului, Guineea-Bissau a decis să-şi închidă frontiera cu Guineea vecină, a anunţat premierul Domingos Simoes Pereira, relatează AFP şi EFE. “În lumina informaţiilor furnizate de Ministerul Sănătăţii şi după o serie de consultări, guvernul din Guineea-Bissau a decis să închidă până la noi ordine frontiera de sud şi de est cu Guineea”, a precizat Pereira într-o conferinţă de presă. Guvernul din Guineea-Bissau va crea, de asemenea, centre de tratament speciale în diverse puncte strategice din ţară, pentru a răspunde unei eventuale ameninţări a virusului, în cazul în care va fi înregistrată o primă contaminare pe teritoriul său.