Canicula și disconfortul termic vor afecta, timp de încă două zile, toate zonele țării, unde temperaturile maxime vor atinge 37 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Potrivit unei informări emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în intervalul 12-14 august valul de căldură se va intensifica treptat în toată țara, iar vremea va fi călduroasă. În zonele de câmpie și de podiș va fi caniculă, se vor înregistra temperaturi maxime, în general, între 35 și 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Valul de căldură va persista până la sfârșitul săptămânii, iar în funcție de evoluția și intensitatea sa, ANM va actualiza informarea emisă luni. Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA a informat, ieri, că în această perioadă caniculară vor fi introduse limitări de viteză în circulaţia trenurilor din cauza temperaturilor ridicate care se înregistrează în aer şi implicit la nivelul solului. Astfel, trenurile ar putea avea, în medie, întârzieri la destinaţie de 30-40 de minute.
Ministerul Sănătăţii solicită activarea planurilor de măsuri pentru perioada caniculară prognozată
Ca urmare a informării meteorologice a ANM, pentru perioada 12-14 august, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planurilor de măsuri, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate să poată fi reduse. „ANM a informat marţi (n.r. – ieri) că vremea va fi călduroasă, caniculară, iar în zonele de câmpie şi de podiş vor fi atinse temperaturi între 35 şi 37 grade. De asemenea, indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic. Ministerul Sănătăţii (MS) solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere, se arată într-un comunicat al ministerului, remis ieri Agerpres.
Direcţiile de sănătate publică își vor intensifica verificările
De asemenea, MS cere intensificarea acţiunilor de colaborare a direcţiilor de sănătate publică cu autorităţile administraţiei publice locale în stabilirea locurilor de amplasare a punctelor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă şi distribuire a apei potabile, stabilirea modului de informare-colaborare în vederea operativităţii acestei activităţi în perioadele de caniculă. Potrivit sursei citate, DSP-urile trebuie să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare. „Se vor verifica condiţiile igienico-sanitare, de cazare şi alimentaţie din unităţile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare)”, susţine MS, care adaugă că va fi vizat şi controlul medical periodic al persoanelor angajate în aceste unităţi.
Medicii recomandă consumul de apă și de alimente proaspete
În ceea ce priveşte populaţia, Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. Conform comunicatului de ieri al MS, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5-2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Medicii sfătuiesc să se consume, în fiecare zi, cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Potrivit acestora, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise.