Încă cinci profesori au promovat definitivatul după contestaţii

0
333

Cadrele didactice care vor să-şi construiască o carieră în domeniul învăţământului au susţinut examenul naţional de definitivare pe 14 iulie a.c. Rezultatele finale după rezolvarea contestaţiilor au fost anunţate miercuri, 23 iulie a.c. Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, procentul de promovabilitate este de 63,95%, în creştere cu 2,90% faţă procentul iniţial.

La nivelul judeţului Dolj, au fost înregistrate 26 de cereri de reevaluare a lucrărilor, dar numai cinci cadre didactice au reuşit să promoveze examenul după soluţionarea lor. În urma sesiunii de definitivare în învăţământ la nivelul judeţului Dolj, dintre cei 231 de candidaţi înscrişi, 110 cadre didactice au promovat, 61 nu au trecut de această evaluare, iar 60 au lipsit. Nota minimă de promovare a acestui examen este 8. Din acest an, importanţa examenului a crescut în sensul că profesorii nu se pot titulariza dacă nu îl promovează.

Candidaţii care au început activitatea didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar anterior anului şcolar 2012 – 2013 se pot prezenta la examen în trei sesiuni, în cel mult 5 ani de la finalizarea stagiului, fără a depăşi 7 ani de predare efectivă la catedră, cu statut de cadru didactic calificat. Candidaţii care desfăşoară activitate didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar începând cu anul şcolar 2012 – 2013 se pot prezenta la examen după efectuarea stagiului minim prevăzut în trei sesiuni, în cel mult 5 ani de la începerea primului stagiu. Candidaţii care, din motive obiective (dovedite cu documente, nu pot participa la efectuarea inspecţiilor speciale la clasă sau nu se pot prezenta la susţinerea probei scrise au dreptul de a se înscrie la examen în sesiunea următoare, nu sunt consideraţi respinşi, iar sesiunea respectivă nu este luată în considerare între cele trei sesiuni prevăzute de lege. Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar. Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.