Admiterea la Medicină: Concurenţă mare pentru locurile de la buget

0
320

Peste o mie de absolvenţi de liceu au susţinut, ieri, concursul de admitere la facultăţile de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul UMF Craiova. Concurenţă a fost, ca şi în anii trecuţi, pe locurile de la buget, cei mai mulţi dintre candidaţi (662) optând pentru Facultatea de Medicină, care a scos la concurs 210 locuri la buget. Pentru absolvenţii de liceu înscrişi la acest examen, alegerea este motivată, în principiu, de oportunităţile profesionale pe care le oferă o carieră de medic.

Candidaţii au intrat în sălile de examen cu mari emoţii înainte de începerea concursului, care a durat trei ceasuri. Evaluarea de ieri s-a dat pentru admiterea la facultăţile de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară şi, la fel ca în ceilalţi ani, varianta aleasă a fost cea a testului-grilă. Mai optimişti sau, din contră, mai îngânduraţi, după ce au ieşit din sălile de examen, candidaţii au consultat imediat baremul de corectare. Cei mai mulţi dintre ei s-au declarat încrezători că au reuşit să obţină un punctaj suficient să le permită admiterea pe locurile de la buget sau, în cel mai rău caz, la taxă. „Nu a fost pe cât de greu mă aşteptam. Sper ca punctajul meu să fie suficient pentru a intra pe locurile de la buget. Ar fi un lucru foarte important pentru mine, mai ales că îmi doresc mult o carieră de medic. Este visul meu!”, a spus, la ieşirea din clădirea UMF Craiova, una din absolventele de liceu care a susţinut, ieri, admiterea la Facultatea de Medicină.

Concursul s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă maximă

Emoţii mari au fost şi pentru părinţii care au aşteptat în faţa clădirii UMF Craiova timp de trei ore. „Sunt emoţii, mai ales că ştiu că a învăţat. Şi aseară am făcut grile împreună. Sper să se descurce”, a afirmat Cătălina Sandu, mama uneia dintre aspirantele la un loc de student în cadrul UMF. Anul acesta, la Facultatea de Medicină au fost scoase la concurs 210 locuri finanţate de la buget, respectiv 80 la taxă, şi s-au înscris 662 de candidaţi. La Medicină Dentară, pentru cele 35 de locuri (buget) şi 40 (taxă) au concurat 166 de candidaţi. Concurenţă a fost şi la Farmacie, acolo unde există 29 de locuri la buget şi 70 la taxă, iar numărul de candidaţi a fost 177.

Examenul s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă maximă. Candidaţii au fost monitorizaţi în permanenţă de supraveghetori. În plus, subiectele au fost ţinute secret până în ultima clipă, fiind elaborate chiar de profesorii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Admiterea la UMF Craiova se încheie mâine

Mâine, tot începând cu ora 10.00, este programat concursul pentru celelalte programe de studiu pe care Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova le derulează, şi anume Moaşe, Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, respectiv Tehnică dentară. La Asistenţă Medicală numărul de locuri bugetate este de 24, în timp ce pentru taxă sunt prevăzute 95 de locuri, înscriindu-se 292 de absolvenţi de liceu. Pentru cele 14 locuri de buget şi 10 la taxă de la Moaşe s-au înscris 24 de candidaţi, iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare există 19 locuri la buget şi 10 la taxă, numărul de candidaţi înscrişi fiind de 61. La Tehnică Dentară sunt 111 candidaţi pentru cele nouă locuri de la buget şi 35 de la taxă.

Ca şi în cazul concursului de ieri, accesul candidaţilor în sală este permis cu maximum o oră înainte de începerea probei. Pentru a intra în sala de concurs, candidaţii trebuie să aibă asupra lor buletinul sau cartea de identitate, legitimaţia de concurs (eliberată la înscriere) şi pix cu mină de culoare neagră. La începutul probei de concurs, fiecare candidat va primi de la şeful de sală un caiet cu subiecte, o pagină dublă, autocopiantă, cu grila de completare a răspunsurilor, instrucţiuni de completare a testelor grilă şi hârtie pentru ciorne. Timpul destinat rezolvării grilei este de trei ore (respectiv două ore pentru testul cu 50 de întrebări), socotit din momentul în care caietele cu subiecte au fost distribuite, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit pentru elaborarea grilelor.