251 de elevi doljeni au participat la programul naţional „Necenzurat”

0
295

Începând din luna ianuarie a anului 2013, CPECA Dolj, alături de CJRAE Dolj, au implementat la nivel judeţean programul naţional „Necenzurat”, de prevenire a consumului de droguri în şcoli, adresat adolescenţilor cu vârste între 12 şi 14 ani, având la bază modelul influenţei sociale.

Acesta a fost dezvoltat, implementat şi evaluat în cadrul mai multor centre de studiu din 7 ţări europene: Belgia, Germania, Spania, Grecia, Italia, Austria şi Suedia. Pentru judeţul nostru, programul a fost unul pilot, desfăşurându-se iniţial de către reprezentantul CPECA Dolj la două clase gimnaziale din municipiul Craiova. Programul a fost compus din 12 lecţii, proiectate pentru a fi predate elevilor în timpul şcolii, dar a conţinut şi o componentă adresată părinţilor, în scopul furnizării către aceştia a unor instrumente de învăţare care să sprijine prevenirea consumului de droguri, având în vedere că, în general, părinţilor le lipsesc cunoştinţele de bază despre droguri.

Activităţile prin care cele 12 teme au fost implementate au constat în prezentări, scenete, jocuri, discuţii, teste, grupuri de lucru. Prin intermediul temelor se urmăreşte formarea şi dezvoltarea abilităţilor sociale, folosind metode de lucru interactive. După încheierea fazei-pilot a proiectului, CPECA Dolj în colaborare cu Casa Corpului Didactic şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au desfăşurat o sesiune de formare, la care au participat 20 de profesori diriginţi ai claselor a VI-a şi a VII-a din judeţul Dolj (6 din mediul urban şi 14 din mediul rural).

Obiectivul general al cursului a fost îmbunătăţirea competenţelor cadrelor didactice în domeniul prevenirii consumului de  droguri în şcoală şi familie şi implementarea în judeţ a proiectului. În perioada februarie – iunie 2014, proiectul a fost implementat de profesorii formaţi la 14 clase (5 în mediul urban, 9 în mediul rural), având ca beneficiari 251 elevi.