Cinci dintre romii lui Sărdaru achitaţi în dosarul traficului de migranţi în SUA şi Canada

1
641

Magistraţii Tribunalului Dolj i-au achitat pe cinci dintre cei şapte romi craioveni trimişi în judecată în urmă cu un an, acuzaţi de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova de trafic de migranţi pe relaţia România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Canada. Doar Filip Sărdaru, unul din liderii grupării de traficanţi, şi Luigi Cristinel Popescu au fost condamnaţi la un an, respectiv 2 ani de închisoare. Sentinţa pronunţată pe 8 iulie a.c. nu este definitivă, astfel că procurorii pot face apel la Curtea de Apel Craiova.

Romii lui Sărdaru, mai exact Filip Sărdaru, Ovidiu Bil Chiciu, Dumitru Chiciu, Liviu Rădulean, Daniel Rădulean, Luigi Cristinel Popescu şi Florin Isvoranu au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pe 4 iulie 2013 pentru iniţiere, constituire sau aderare la grup infracţional organizat şi trafic de migranţi pe relaţia România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Canada.

În cuprinsul actului de sesizare a instanţei s-a reţinut că inculpaţii „în perioada 2012 – 2013 au constituit un grup infracţional organizat, care urmărea racolarea, îndrumarea şi călăuzirea mai multor persoane în vederea trecerii frauduloase a frontierei dintre Mexic şi SUA, în vederea obţinerii ilicite de beneficii financiare. Fiecare membru avea sarcini prestabilite în cadrul grupului, fie racolarea persoanelor, fie păstrarea legăturii cu o agenţie de turism în vederea obţinerii biletelor de avion, fie păstrarea legăturii cu persoanele de contact din Mexic, care să ajute la trecerea frauduloasă, organizarea efectuându-se din România, fără a fi nevoie de deplasarea acestora în străinătate, creând posibilitatea acestor persoane de a săvârşi fapte antisociale, respectiv cerşetorie, prostituţie sau furturi”.

Achitaţi pentru constituire de grup infracţional

La un an de la trimiterea în judecată mai exact săptămâna trecută, pe 8 iulie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Toţi inculpaţii au fost achitaţi pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, în dosar doi dintre ei fiind condamnaţi, însă pentru înşelăciune. Astfel, Filip Sărdaru a primit un an de închisoare, iar Luigi Popescu, doi ani de închisoare, în ambele cazuri cu executare:  ,,În baza art. 396 Cpp raportat la art.17 alin.2 Cpp şi art.16 lit b Cpp, achită pe inculpaţii Chiciu Ovidiu Bil, Chiciu Dumitru, Rădulean Liviu, Sărdaru Filip, Rădulean Daniel, Popescu Luigi Cristinel şi Isvoranu Florin, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 367 alin.1 C.pen (n.r. – constituirea unui grup infracţional organizat)”, după cum se arată în hotărârea instanţei. Mai mult decât atât, judecătorii au dispus ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor şi sumelor de bani confiscate de la inculpaţi la momentul descinderilor. Hotărârea nu este definitivă, astfel că procurorii DIICOT pot face apel, ce se va judeca la Curtea de Apel Craiova.

Acţiunea de destructurare a grupării s-a desfăşurat pe 26 martie 2013, când poliţiştii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT Craiova au făcut 13 percheziţii domiciliare, majoritatea la palate din cartierul „Faţa Luncii”, din Craiova. Au fost ridicaţi Ovidiu Bil Chiciu, Dumitru Chiciu zis „Paris”, Liviu Rădulean şi Filip Sărdaru, arestaţi preventiv pe 27 martie, în timp ce Daniel Rădulean şi Luigi Cristinel Popescu au primit mandate de arestare preventivă în lipsă. „Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind Chiciu Dumitru, zis “Paris” (39 de ani), Serdaru Filip (40 de ani) şi Popescu Luigi Cristinel (44 de ani), exponenţi ai lumii interlope din municipiul Craiova. În sarcina membrilor grupării s-a reţinut că, în schimbul sumei de aproximativ 8.000 USD/migrant, au racolat, îndrumat şi călăuzit persoane de etnie rromă, provenind din judeţele Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi, facilitându-le acestora trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Mexic şi SUA, respectiv SUA – Canada”, după cum au comunicat, la momentul respectiv, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

1 COMENTARIU

  1. asta e justitia din tara asta,unii se omoara sa prinda infractorii ca apoi sa vina un neica nimeni de judecator manjit sa le dea drumul.Halal justitie, sa va fie de cap sau pe cap!

Comments are closed.