„Şoc” european pe Maracana

0
351


Naţionalele Franţei şi Germaniei se vor întâlni în această seară în primul sfert de finală al Cupei Mondiale, partidă găzduită de celebra Maracana, din Rio de Janeiro. Arenă pe care “Cocoşul galic” se reîntoarce, după ce în ultima confruntare a fazei grupelor a remizat alb cu Ecuadorul.

Ambele combatante au suferit mult până să-şi asigure biletele pentru “sferturi”. În special “Pantzerele”, care au avut nevoie de prelungiri pentru a elimina o năbădăioasă reprezentativă a Algeriei. Cât o priveşte pe Franţa, 80 de minute i-au trebuit trupei lui Didier Deschamps pentru a străpunge defensiva Nigeriei, care, finalmente, a mai capotat o dată.

“Cocoşii” – mai buni în “directe”, nemţii – mai buni la CM

Într-un duel început în 1931, cu o victorie la limită (1-0) a reprezentativei din Hexagon, cele două mari puteri europene s-au confruntat până acum de 25 de ori, bilanţ mai bun având francezii, 11-8 (restul de 6 partide s-au încheiat la egalitate; golaveraj general 41-42). La CM lucrurile stau însă invers, germanii conducând cu 2-1. “Les Bleus” au câştigat finala mică a competiţiei din 1958, scor 6-3, cu legendarul Just Fontaine autor a patru reuşite, în timp oponenţii lor au trimfat în Spania ’82 şi Mexic ’86, de fiecare dată în semifinale, 3-3 (5-4 la lovituri de departajare; cu nemţii revenind de la 1-3), respectiv 2-0. Francezii au reprezentat însă o piază rea pentru “Die Mannschaft”, care a cedat ulterior în ultimul act, mai întâi contra Italiei, apoi a Argentinei lui Maradona.

Ultimul meci dintre cele două a avut loc în 6 februarie 2013, Germania s-a impus cu 2-1 pe “Stade de France”, întorcând rezultatul după pauză (Valbuena ’44 / Muller ’51, Khedira ’74) – foto: Muller (stânga), în duel pentru balon cu Evra. A fost prima victorie germană după cinci înfrângeri şi o remiză.

Loew, probleme cu o epidemie de răceală

Mats Hummels a lipsit Germaniei în meciul din optimile de finală contra Algeriei, absenţă cauzată de-o răceală. Fundaşul Borussiei Dortmund şi-a revenit  totuşi înaintea meciului din această seară. Selecţinerul Joachim Loew a tras un semnat de alarmă însă şi a declarat pentru sportschau.de că afecţiunea de care a suferit apărătorul s-a extins în vestiarul Germaniei. Conform informaţiilor oferite de antrenor, în acest moment nu mai puţin de şapte jucători au simptomele pe care le-a simţit şi Hummels înaintea partidei cu Algeria. Loew nu a vrut să dezvăluie totuşi numele jucătorilor atinşi de răceală.

Altfel, Mustafi, accidentat, nu va mai evolua la această Cupă Mondială, iar Podolski este incert. De cealaltă parte, Didier Deschamps nu are decât o singură problemă, tot de ordin medical. Aceasta îl priveşte pe fundaşul Mamadou Sakho.

3 jucători are Franţa pasibili de suspendare: Evra, Pogba şi Matuidi.

2 jucători are Germania pasibili de suspendare: Howedes şi Lahm.

Parcursul de până acum al celor două

Franţa: 3-0 cu Honduras (Benzema 2, Valladares aut.), 5-2 cu Elveţia (Giroud, Matuidi, Valbuena, Benzema, Sissoko), 0-0 cu Ecuador, 2-0 cu Nigeria (Pogba, Yobo aut.).

Germania: 4-0 cu Portugalia (Muller 3, Hummels), 2-2 cu Ghana (Gotze, Klose), 1-0 cu SUA (Muller), 2-1 cu Algeria (Schurrle, Ozil).

Golgeteri: Benzema – 3 / Muller – 4.

3 titluri mondiale are Germania: ’54, ’74, ’90.

1 titlu are Franţa: ’98.