106 dosare au fost depuse pentru programul de fertilizare in vitro

0
307

Până la sfârşitul lunii iunie a.c., unităţile sanitare au depus la Ministerul Sănătăţii un număr de 106 dosare medicale ale cuplurilor care au optat pentru înscrierea în Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer. Dosarele urmează să fie evaluate de Comisia de analiză a Ministerului Sănătăţii şi cele care îndeplinesc criteriile prevăzute de program să fie admise pentru finanţare. „Numărul mare de solicitări, încă de la debutul programului, ne dă certitudinea că acesta era necesar şi aşteptat de multe familii”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a lansat, în premieră, Programul de fertilizare in vitro şi transfer embrionar. Bugetul programului este de 4 milioane de lei, urmând ca Ministerul Sănătăţii să susţină financiar o singură procedură de fertilizare in vitro (FIV), în două etape. Se acordă 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare. Apoi, se vor acorda 1.230 de lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere.

Anul acesta, aproximativ 800 de cupluri vor putea beneficia de programul Ministerului Sănătăţii. Un număr de opt clinici din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov şi  Sibiu au fost admise, până la această dată, pentru a derula programul Ministerului Sănătăţii. Lista unităţilor care se pot înscrie în program rămâne deschisă.