Concurs de selecție “Fiecare Copil în Grădiniță”

0
301

Consiliul Județean Dolj și Inspectoratul Școlar Județean Dolj, în parteneriat cu Asociația OvidiuRo organizează concursul de selecție pentru comunități partenere în programul Fiecare Copil în Grădiniță (FCG), care are ca obiectiv creșterea ratei de înscriere și prezență zilnică la grădiniță a copiilor de 3-5 ani din familii sărace.

Concursul este organizat în cadrul proiectului “Fiecare Copil în Graădiniţă în județele Brașov, Dâmbovița și Dolj, cu finanțare prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România și se adresează primarilor și directorilor de grădiniță din comunitățile rurale şi urbane mici (sub 150.000 de locuitori) din aceste județe. Suma totală a finanțării este de 244.131 Euro. În anul școlar 2014-2015 vor fi sprijiniți 500 de copii din comunități noi din cele trei județe. Elementele de bază ale proiectului sunt corelarea strategiei locale cu cea națională în vederea generalizării învățământului preşcolar; identificarea şi înscrierea la grădiniță a tuturor copiilor săraci de 3-5 ani din comunitate; măsuri socio-economice pentru facilitarea prezenței zilnice; formarea echipelor de proiect şi educaţia părinților şi conştientizarea opiniei publice cu privire la importanța educației preșcolare pentru toți copiii. “Beneficiar al efectelor generate de implementarea primei părţi a proiectului Fiecare Copil în Grădiniţă în Şcoala Gimnazială Podari şi Liceul Teoretic Amărăştii de Jos, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Dolj a îmbrăţişat cu bucurie ideea continuării acestuia şi la nivelul altor comunităţi din judeţul nostru cu certitudinea că rezultatele pozitive resimţite în primele două va fi cel puţin la acelaşi nivel”, a afirmat Georgică Bercea-Florea, inspector şcolar general în cadrul ISJ Dolj.

Metodologia de concurs se regăseşte pe site-ul Asociației OvidiuRo și poate fi accesată aici: http://www.ovid.ro/fcg/concurs-judetean/. Aplicațiile pot fi trimise până la data de 11 iulie 2014.

“Este o cauză nobilă”

Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății. Programul Fiecare Copil în Grădiniță (FCG) a fost lansat în parteneriat cu Ministerul Educației în 2010 și, în prezent, sprijină 1500 de copii din 25 de comunități. FCG a crescut frecvența regulată a copiilor la grădiniță de la mai puțin de 40% la peste 80%, cu ajutorul condiționării prezenței zilnice la grădiniță de acordarea unor tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună. OvidiuRo își propune ca, pe termen lung, să transforme FCG în program național, cu finanțare publică. “Fiecare Copil în Grădiniță, unul dintre proiectele de care vorbesc cu drag ori de câte ori am ocazia, va continua. Este o iniţiativă care a reuşit să-i aproprie de sfera educaţională pe copiii din mediile sociale mai defavorizate. Este o cauză nobilă, căreia i s-a alăturat şi Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, ai cărei reprezentanţi au venit în repetate rânduri în Dolj, dând astfel un mesaj puternic de susţinere a uneia dintre cele mai altruiste iniţiative. Mă bucur că acest demers al Ministerului Educaţiei Naţionale şi al Asociaţiei OvidiuRo merge mai departe şi cu sprijinul nostru, Consiliul Judeţean Dolj, partener în acest proiect prin care se oferă o şansă unor copii pentru care accesul la învățământ este limitat din cauza constrângerilor financiare”, a afirmat preşedinte Consiliul Județean Dolj, Ion Prioteasa.