Premiu în Germania pentru spectacolul Teatrului Național din Craiova „Profu’ de religie”

0
333

Spectacolul Teatrului Național din Craiova „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, a fost distins cu Premiul Publicului (locul al II-lea), la Festivalul de Teatru „New plays from Europe” de la Wiesbaden (Germania). Spectacolul a fost prezentat în perioada 22-24 iunie la cea de-a XII-a ediție celui mai important festival de teatru din lume dedicat exclusiv prezentării pieselor contemporane.

 

Festivalul de la Wiesbaden este destinat reprezentării unor producții teatrale apărute în ultimii ani și care reflectă neliniști, tulburări sau conflicte sociale din țările respective, în încercarea de atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă societatea contemporană multiculturală din Europa, în efortul său de definire și decantare a valorilor democratice. La această ediție, tema în dezbatere propusă de directorii artistici ai festivalului – Manfred Beilharz, Tankred Dorst, Ursula Ehler, Ann-Marie Arioli și Peter Michalzik – a fost „Teatrul Rebel”. Nu mai puțin de 24 de spectacole din 23 de țări, între care Turcia, Ungaria, Germania, Spania, Rusia, România, Portugalia, Italia ș.a, au fost invitate la eveniment.

Montarea Naționalului craiovean a fost selecționată de Manfred Beilharz, fondatorul și directorul festivalului, după ce acesta a văzut-o anul trecut la Craiova. Spectacolul este rodul unui „proces colaborativ” dintre dramaturgul Mihaela Michailov, regizorul Bobi Pricop și actori, după ce un fragment din piesă a fost declarat câștigător la cea de-a treia ediție a Concursului de proiecte pentru tineri regizori și dramaturgi români inițiat de Teatrul Național Craiova. În distribuție se regăsesc Marian Politic, Romanița Ionescu (nominalizată pentru rol secundar la premiile din acest an ale UNITER), Cătălin Vieru, Raluca Păun și Dragoș Măceșanu.

Premiul obținut la Wiesbaden confirmă un parcurs ascendent al acestui spectacol, invitat de curând și la Festivalul Național de Teatru (București), precum și la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea.