La câteva minute de eliminare! / Olandezii, revenire în final

0
319

OLANDA – MEXIC   2-1

Stadion: Castelao – Fortaleza, spectatori: 58.817.

Au marcat: Sneijder 88, Huntelaar 90+4 / Dos Santos 48.

Olanda: Cillessen – Verhaegh (Depay 56), Vlaar, De Vrij, Blind – De Jong (Indi 9) – Kujt, Sneijder, Wijnaldum – Robben, Van Persie (Huntelaar 76). Selecţioner: Loius van Gaal.

Mexic: Ochoa – Aguilar, Rodriguez, Marquez, Moreno (Reyes 46), Layun – Herrera, Salcido, Guardado – Dos Santos (Aquino 61), Peralta (Hernandez 75). Selecţioner: Miguel Herrera.

Cartonaşe galbene: Aguilar 69, Marquez 90+2, Guardado 90+3.

Arbitru: Pedro Proenca (Portugalia).

Când joci cu echipele mari, aproape că nici nu conştientizezi când pierzi. Asta au păţit şi bieţii mexicani, duminică seară, la Fortaleza, contra Olandei.

În meciul de pe „Castelao”, se întâlneau cel mai bun atac din faza grupelor şi cea mai bună apărare. „Portocala mecanică” marcase de nu mai puţin de 10 ori, aztecii cedaseră doar o dată. Paradoxal însă, „verzii” au început în ofensivă, irosind o primă şansă prin Hector Herrera (17), care a reluat reluat de puţin pe lângă poarta lui Cillessen. Ulterior (20), acelaşi Herrera a solicitat, nejustificat, un penalty. După alte trei minute, veteranul Salcido, înlocuitorul suspendatului Vasquez, a expediat cel dintâi şut pe poartă al meciului, deturnat cu emoţii în corner de goalkeeper-ul olandez.

Oamenii lui Van Gaal au creat în premieră emoţii celor 30.000 de mexicani dincolo de jumătatea reprizei (27), prin Van Persie, găsit în poziţie excelentă în flancul stâng. Şutul atacantul a fost însă complet ratat.

Proenca a văzut bine

Chiar înainte de odihnă (45+2), după ce Dos Santos la încercat şi el pe Cillessen, Olanda a cerut la rându-i o lovitură de pedeapsă. O eroare a lui Rodriguez, urmată de o imprecizie a lui Rafa Marquez, a dus la o şarjă marca Robben, căzut într-un contact cu Moreno. La TV a părut penalty clar, dar ulterior chiar Robben a explicat: Trebuie să fiu sincer şi să-mi cer scuze. Am simulat”.

Dos Santos şi spectrul „sferturilor”

Doar trei minute trecuseră de la reluare, când Dos Santos (48) a găsit plasa porţii lui Cillessen. Jucătorul lui Villarreal a înscris cu un şut din afara careului, după ce Blind s-a limitat doar la a-l tatona.

Reuşita a avut însă efectul invers, speriindu-i oarecum pe mexicani, care s-au retras în defensivă. Fond pe care Olanda a început să preseze din ce în ce mai tare.

Iar Ochoa?!

Imperial în meciul din grupă cu Brazilia, când a închis practic poarta Mexicului (0-0), Guillermo Ochoa a început să le dea bătăi de cap şi batavilor. Mai întâi lui De Vrij (57), a cărei reluare a fost respinsă în bară de fostul echipier al lui Mutu la Ajaccio, apoi lui Robben (74), şut deturnat formidabil în corner, după ce olandezul îl făcuse arşice pe bătrânul Marquez.

Sneijder sună adunarea

Se făcuse minutul 88 şi Mexicul părea că va da lovitura. N-a fost de acord Sneijder. O minge întoarsă cu capul, la marginea careului, de rezerva Huntelaar, l-a găsit liber complet pe play-makerul olandez, care nu i-a mai dat nici o şansă bravului Ochoa: 1-1.

Când toată lumea aştepta cu sufletul la gură prelungirile, „centralul” portughez Pedro Proenca a dictat penalty pentru Olanda. Cel implicat, tot Robben (ca şi în prelungirile primei reprize), într-un duel cu Marquez. Huntelaar şi-a asumat riscul execuţiei şi n-a greşit: 2-1! A fost primul său gol, după 625 de zile, în tricoul „portocaliu”. Huntellar nu mai jucase pentru Olanda din octombrie 2012.

Mexicul n-a mai avut puterea să revină, Olanda calificându-se în „sferturi”. Fază unde adversară îi va fi uriaşa surpriză Costa Rica, care a trecut ulterior de Grecia, la loviturile de departajare, meci inserat pe larg în penultima pagină a cotidianului nostru.

Un adevărat blestem al „optimilor”, pe teren străin

Din opt ocazii, Mexicul a reşit doar de două ori să scape „nevătămată” din „optimile” CM, de fiecare dată pe teren propriu, în 1970 şi 1986. De la ultima astfel de performanţă, au urmat 6 rateuri consecutive cu cea de duminică. Absentă în 1990, Mexicul a fost eliminată în 1994 de Bulgaria (2-4 la penalty-uri), în 1998 de Germania (1-2), în 2002 de SUA (0-2), în 2006 de Argentina (1-2, după prelungiri) şi în 2010 de aceeaşi Argentina (1-3).

Jucătorii au arătat pe teren o mare determinare şi au crezut până la sfârşit în victorie. Eu cred că am fost mai bine pregătiţi din punct de vedere fizic decât adversarii noştri. În plus, mexicanii s-au retras prea mult şi am ştiut că Robben poate să deschidă spaţii şi să ne salveze. A reuşit în cele din urmă şi a scos un penalty”.

Louis van Gaal – tehnician Olanda.