Ziua Dunării, sărbătorită de ABA Jiu

0
894

De Ziua Dunării, ieri, la sediul ABA Jiu a avut loc şedinţa Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre, în cadrul acestei întâlniri fiind dezbătute teme precum inundaţiile din acest an, dar şi un proiect româno-olandez de protecţie împotriva calamităţilor. Anul acesta sloganul ales este „Fii activ pentru o Dunăre vie!”.

În anul 2004, Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea împreună cu ţările străbătute de fluviu au decis ca ziua de 29 iunie să fie declarată „Ziua Dunării”. Ca stat aval în bazinul fluviului, România este interesată în amplificarea nivelului de protecţie a calităţii apelor la nivelul bazinului hidrografic, în special luând în considerare existenţa pe teritoriul său a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Aceasta conţine specii rare de faună şi floră precum şi peste 30 de tipuri de ecosisteme. Ţinând cont că fluviul îşi adună apele din 18 ţări şi luând în considerare complexitatea problemelor generate de necesitatea de reabilitare a mediului acvatic din bazinul hidrografic al Dunării şi realizarea dezvoltării durabile pentru fiecare ţară din bazinul hidrografic al acesteia, potrivit specialiştilor este necesară o abordare integrată la nivelul bazinului de către toate părţile interesate.

Parteneriat româno-olandez pentru protecţia împotriva inundaţiilor

În ceea ce priveşte proiectul „Identificarea unui instrument financiar sustenabil pentru protecţia împotriva inundaţiilor în România”, acesta are ca obiectiv principal dezvoltarea unui instrument financiar care să asigure acoperirea costurilor necesare pentru întreţinerea şi pentru investiţiile noi în lucrările de protecţie împotriva inundaţiilor în România. El vine în sprijinul autorităţilor române care trebuie să asigure atât implementarea Directivei 2007/60/EC privind inundaţiile şi protecţia populaţiei cât şi a Directivei Cadru Apă 2000/60/EC care reglementează la nivel european managementul resurselor de apă. Proiectul se derulează în cadrul programului olandez Parteneri pentru Apă (Partners for Water), are ca principal beneficiar Administraţia Naţională Apele Române şi va fi implementat de un consorţiu format din patru parteneri.