Peste 8.000 de lei donați pentru copiii defavorizați în cadrul Turneului Național Stradivarius

0
323

Alexandru Tomescu demonstrează în fiecare an că muzica clasică poate umple cu ușurință sălile de concert. Tot el arată că succesul și performanța nu sunt doar atributele sportului, ci și ale muzicii clasice. A bătut toate recordurile, de la repertorii tabu la numărul impresionant al publicului care îi ascultă fiecare concert. Un alt record este cel al generozității, pentru că în fiecare ediție a turneului violonistul a încercat să sprijine prin muzica sa diverse cauze sociale. Nu mai puțin de 8.344 de lei au fost donați în acest an pentru copiii defavorizați, cu prilejul celor 12 concerte susținute de Alexandru Tomescu în tot atâtea orașe ale țării. La Craiova, muzicianul împreună cu celebrul pianist rus Eduard Kunz au concertat pe data de 4 iunie, pe scena Filarmonicii „Oltenia”.

În cea de-a șaptea ediție a Turneului Stradivarius – In the mood for Prokofiev, renumitul violonist Alexandru Tomescu a pornit la drum împreună cu un partener de scenă care a fost inclus în topul celor mai promițători pianiști ai lumii – Eduard Kunz. Alături de acesta și de vioara Stradivarius Elder-Voicu, Alexandru Tomescu s-a bucurat de un succes extraordinar, materializat prin aplauze la scenă deschisă în toate orașele turneului. Iar ca element inedit, fiecare recital a avut în program, pe lângă creațiile lui Serghei Prokofiev, o partitură semnată de un tânăr compozitor: Gabriel Gîțan, elev al Colegiului „George Enescu” din Bucureşti, a fost norocosul câștigător al concursului de creație propus de cei doi protagoniști ai Turneului Stradivarius.

Chiar dacă programul ales nu a fost deloc unul facil – nici pentru muzicieni și nici pentru public –, muzica lui Prokofiev i-a cucerit pe ascultătorii din cele 12 orașe vizitate de Alexandru Tomescu și Eduard Kunz: Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara, Sibiu, Pitești, Craiova, Bacău, Iași și București. În prezența viorii Stradivarius, au fost spații care au părut că se dilată, astfel încât într-o sală de 1.000 de persoane au ajuns să încapă 1.300! Cel puțin așa s-a întâmplat în concertul final al turneului, la Sala Radio, unde s-au vândut aproape 300 de bilete peste capacitate, publicul stând pe scenă și în picioare.

Un alt record al turneului este cel al generozității, pentru că în fiecare ediție Alexandru Tomescu a încercat să sprijine prin muzica sa diverse cauze sociale. Pentru al doilea an consecutiv, Turneul Național Stradivarius a fost dedicat Fundației „Hope and Homes for Children România”, care luptă neîncetat, de peste 15 ani, împotriva abandonului copiilor, având ca scop închiderea tuturor orfelinatelor de tip vechi din țara noastră. Deși structura evenimentului a fost diferită față de 2013, când concertele au avut loc în biserici, iar intrarea a fost liberă, publicul a fost generos și în acest an, contribuind astfel la bucuria copiilor sprijiniți de HHC România.

 

În cifre, Turneul Stradivarius 2014 a însemnat:

  • Peste 3.000 km parcurși
  • 12 orașe / 12 concerte primite cu entuziasm
  • 17 ani,  vârsta tânărului compozitor care a câștigat concursul propus de cei doi muzicieni
  • 8.344 lei donați pentru copiii defavorizați
  • Un public de peste 7.000 ascultători
  • Peste 250 de articole în media