Concert simfonic estival, cu lucrări de Mozart, Elgar și Enescu

0
394

Deschisă aseară, cu un recital al pianistei Coral Solomon, din Canada, stagiunea estivală a Filarmonicii „Oltenia” continuă – astă-seară, de la ora 19.00 – cu un concert extraordinar susţinut de Orchestra Simfonică, sub conducerea dirijorului Cristopher Petrie, din Anglia. Invitați sunt doi soliști instrumentiști din Iași: Ioana Chiriac (pian) – elevă la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, și Filip Papa (violoncel) – membru în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Moldova” şi cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu”. Puse în vânzare la Agenția Filarmonicii, biletele costă 15 lei, iar elevi, studenţi și pensionari le pot cumpăra cu 10 lei.

Christopher Petrie este un muzician inovator, care desfăşoară o importantă carieră artistică în dubla ipostază de compozitor şi dirijor. Născut în Essex (lângă Londra), după o perioadă petrecută în Ţara Galilor Christopher Petrie s-a stabilit definitiv la Londra, unde trăieşte şi în prezent, personalitatea sa creatoare definindu-se prin sinteza armonioasă a celor două tipuri de culturi în care a crescut şi a evoluat profesional. Călător pasionat, aspiră la trăirea unor experienţe culturale unice, specifice diverselor regiuni etnografice din Europa.

Şi-a definitivat studiile de specialitate la Royal Welsh College of Music and Drama şi Royal Academy of Music (Londra), sub îndrumarea profesorilor Christopher Austin, Adrian Partington, Michael Rafferty, Sir Peter Maxwell Davies. Pe parcursul activităţii sale de dirijor şi de compozitor a colaborat cu unele dintre cele mai prestigioase ansambluri instrumentale europene. În prezent deţine statutul de compozitor asociat la Eltham College şi pe cel de director de evenimente clasice în cadrul Monmouth Festival.

Ioana Chiriac este elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, unde studiază pianul sub îndrumarea lect. univ. dr. Ioana Stănescu. Încă de timpuriu s-a afirmat printre foarte tinerii artişti înzestraţi cu o remarcabilă inteligenţă muzicală şi o emoţionantă sensibilitate. La doar 12 ani deţine în palmaresul competiţional numeroase premii obţinute la importante concursuri naționale și internaționale de profil. Amintim numai Marele Premiu la Concursurile Internaționale de Pian „Frederic Chopin” (Bacău, 2013) și „Millenium Piano” (Bucureşti, 2011), Concursul Internațional de Interpretare „Miniatura romantică” (Galați, 2013) și la Concursul Național de Pian „Carl Czerny” (Piatra Neamț, 2012).

Violoncelistul Filip Papa s-a născut la Timişoara, în anul 1969, și a studiat la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi (clasa prof. Dan Prelipcean). Permanent pe parcursul anilor de formare profesională a beneficiat de îndrumarea membrilor Cvartetului „Voces”. Din anul 1988 este membru fondator al Cvartetului „Ad libitum” al Filarmonicii ieşene, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. Din 1991 este solist instrumentist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Moldova”, precum şi cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

În program:

  • George Enescu: Rapsodia română nr. 2 în Re major, op. 11
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul nr. 23 în La major pentru pian şi orchestră, K. 488
  • Edward Elgar: Concertul în Mi minor pentru violoncel şi orchestră, op. 85; Pomp and Circumstance Marches, op. 39 (nr. 1 în Re major)