Mister în jurul societăţii Servicii Energetice Oltenia SA

1
1552

Despre Servicii Energetice Oltenia SA Craiova, fostă Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica (SISE) Oltenia a SC Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Serv SA Bucureşti, înfiinţată la finele anului 2011, ca urmare a divizării parţiale a Electrica Serv SA nu s-a făcut prea mult vorbire, poate şi pentru că decăderea societăţii s-a produs sistematic. Entitatea este astăzi o ruină a ceea ce a fost odinioară, şi anume cel mai mare prestator de servicii pe piaţa energetică naţională deservind judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Mehedinţi, Vâlcea, Argeş şi Gorj.

Trist este că situaţia nu se datorează blocajelor din economia autohtonă sau lipsei de comenzi pe piaţa de profil, ci a modului „interesant” de gândiri a unor foşti manageri ai societăţii.  Conform site-ului ionenergon.webs.com,   planul a fost pus la cale de prin 2010, când s-a plănuit înlăturarea Electrica Serv S.A. de la licitaţia pentru activitatea de mentenanţă a CEZ Distribuţie Craiova, astfel încât contractul, în valoare de peste 170.000.000 lei fără TVA, să poată fi câştigat de asocierea Energobit – Adrem Invest. „Dacă licitaţia iniţială a fost anulată cu complicitatea directorului tehnic al Electrica Serv, Gheorghe Batar, la cea de-a doua licitaţie contribuţia esenţială a aparţinut directorului general din acea perioadă, Nicolae Şerban, care nu a semnat ordinele de plată pentru achitarea obligaţiilor la bugetul statului, Electrica Serv S.A. pierzând, astfel, condiţiile de eligibilitate impuse de CEZ Distribuţie. Odată eliminată concurenţa, licitaţia numărul doi a fost câştigată de singurul ofertant, şi anume asocierea Energobit – Adrem Invest…”, se precizează pe adresa de blogg mai sus menţionată.

S-au subcontractat toate serviciile obţinute către Electrica Serv

Autorul blogg-ului a făcut investigaţii mai ample şi a descoperit că baieţii deştepţi nu aveau personal specializat şi dotare logistică, prin urmare, nu puteau desfăşura activitatea pentru care licitaseră. Aşadar, „au subcontractat toate serviciile obţinute către Electrica Serv la o valoare de 70% din valoarea totală a contractului, 30% intrând în buzunarele administratorilor celor două firme pentru complexa activitate de a întocmi facturile fără a face nimic altceva. La un simplu calcul matematic, vedem că, pentru nişte hârtiuţe, aceşti baietaşi deştepţi încasează aproape 60.000.000 lei…”, se mai precizează pe www.ionenergon.webs.com/. În fruntea societăţii Servicii Energetice Oltenia a fost numită Popescu Maruta Nicolae şi treaba continuă …. În mai puţin de trei ani, la finele anului trecut, SE Oltenia a înregistrat datorii totale de peste 32 milioane lei. S-ar părea că peste 20 % din personalul companiei oltene, reprezentând cei mai buni angajaţi, a fost transferat la Adrem Invest şi Energobit Nici  bani de salarii nu mai sunt. „Ar exista totuşi o cale de salvare: varianta privatizării, convenită cu FMI încă din 2011, soluţie neagreată însă de unii care trenează procedurile specifice pentru ca societatea să înregistreze datorii care ar îndepărta orice cumpărător. Pentru a se ajunge la dizolvare, conform planurilor ticluite de capuşele societăţii, prietenii domnului Rosca Ioan, director general al actualului acţionar majoritar – SC DFEE Electrica SA Bucureşti, au apelat la sprijinul său pentru amânarea pe cât posibil a intrării acesteia fie şi în insolvenţă”, mai apare precizat pe blogg : ionenergon.webs.com. În consecinţă, la 26.03.2014, Tribunalul Dolj a amânat termenul pentru emiterea deciziei de intrare în insolvenţă pentru 07.05.2014, întrucât în AGA s-a tergiversat adoptarea unei astfel de hotărâri – necesară depunerii la dosar. La cum au evoluat lucrurile, foarte curând va dispărea din peisajul energetic o societate de stat pe care puţini o vor deplânge, pentru majoritatea rămânând necunoscută.

Comments are closed.