Emoţii mari pentru cei peste 5.000 de candidaţi doljeni înscrişi pentru susţinerea bacalaureatului. Examenul începe astăzi cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română, care se va desfăşura până pe 12 iunie. Candidaţii vor extrage un bilet cu un text la prima vedere, pe care va trebui să-l citească cu voce tare şi apoi să răspundă la mai multe întrebări. Aceştia nu vor primi note, ci calificative – utilizator de nivel mediu, utilizator experimentat sau utilizator începător.
Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii minorităților naționale se va susține între 11 și 13 iunie. Următoarea probă, evaluarea competențelor digitale, va fi susținută între 16 și 20 iunie, iar cea a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, între 23 și 27 iunie.
Prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română, va fi susținută pe 30 iunie. Ea va fi urmată pe 1 iulie de cea la limba și literatura maternă, de proba obligatorie a profilului pe 2 iulie, apoi de proba la alegere a profilului și specializării – pe 4 iulie. Afișarea rezultatelor se va face în data de 7 iulie, până la ora 12.00, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00 și 16.00. Rezolvarea contestațiilor se va face în perioada 8-10 iulie, iar rezultatele finale vor și afișate pe 11 iulie.
Candidaţii au dreptul să susţină examenul fără taxă de cel mult două ori
Înscrierea candidaților pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat se va face în perioada 14-18 iulie, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va face în zilele de 18 și 19 august, în timp ce evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii minorităților naționale va fi susținută pe 18 și 19 august. Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională se va susține în zilele 19 și 20 august, iar cea a competențelor digitale – pe 21 și 22 august. Probele scrise vor începe pe 25 august, cu Limba și literatura română, urmată pe 26 august de proba și literatura maternă. Proba obligatorie a profilului va avea loc în 27 august, iar cea la alegere a profilului și specializării, în 29 august. Afișarea rezultatelor la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului din acest an se va face pe 1 septembrie, iar depunerea contestațiilor, în aceeași zi, urmând să fie rezolvate în perioada 2-3 septembrie, pentru ca rezultatele finale să fie afişate pe data de 4 septembrie.
Potrivit ordinului de ministru, la solicitarea comisiilor de bacalaureat județene sau din proprie inițiativă, Comisia Națională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susținere a probelor de evaluare a competențelor digitale sau lingvistice. Candidaţii au dreptul să susţină examenul fără taxă de cel mult două ori, prezentările ulterioare la examen fiind condiţionate de achitarea unor taxe (230 de lei în cazul absolvenţilor din seriile anterioare care nu au trecut de examen de cel puţin două ori). Anul trecut, aproximativ 47% din absolvenţii de liceu au reuşit să promoveze bacalaureatul.
Primii care au susţinut examenul de maturitate au fost olimpicii. Rezultatele de la Bacalaureatul olimpicilor arată că aceştia au trecut în număr mare examenul – 72,26% din candidaţi promovând examenul. La toate cele trei probe scrise olimpicii au promovat în proporţie de peste 80%. Astfel, la proba de Limba română procentul de promovare este de 86,86%, la Matematică sau Istorie, de 87.02%, iar la proba la alegere a profilului, de 90.48%.