„Mediul de azi pentru ziua de mâine”

0
411

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” a organizat joi, 5 iunie a.c., premierea concursului „Mediul de azi pentru ziua de mâine”, care s-a desfășurat pe trei categorii de vârstă: 6-9 ani, 10-14 ani și 15-18 ani. În cadrul concursului au fost acordate diplome tuturor participanților și premii bănești câștigătorilor din fiecare categorie de vârstă: locul I – 100 lei, locul al II-lea – 70lei, locul al III-lea – 50 lei, mențiune – 40 lei. Premiul cel mare la prima categorie a fost luat de Murarețu Sara, la cea de-a doua categorie – Răducu Teodora și la cea de-a treia – Bîldea Alexandra. Pentru concurs au fost selectate circa 70 de lucrări, iar juriul a fost format din Alexandra Cleoantă, profesoară la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, Diana Georgeta Vlădianu, artist plastic, și Luminița Manuela Munteanu, referent în cadrul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.

Cuvântul de deschidere l-a avut Cosmin Dragoste, directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, care a felicitat participanții cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. „Pentru că natura este foarte importantă, voi trebuie să învățați de acum că trebuie să o protejați și să aveți grijă de ea ca, atunci când veți fi mari, să beneficiați de tot ceea ce înseamnă un mediu curat. Trebuie să credeți în tot ceea ce faceți. Am primit foarte multe lucrări cu adevărat bune, dar acesta este efectul oricărei jurizări, trebuie făcută o selecție. Le mulțumim tuturor celor care au participat la această expoziție cu lucrări pe care le vernisăm astăzi și îi încurajăm ca și pe viitor să acorde aceeași atenție mediului în care ei trăiesc”, a precizat Cosmin Dragoste.

Tot în cadrul evenimentului s-a anunțat înființarea unui nou curs gratuit de dansuri indiene bollywood, care se va desfășura în incinta Casei de Cultură „Traian Demetrescu” în fiecare vineri, de la ora 16.00, și va fi dirijat de către câștigătoarea premiului mare la cea de-a treia categorie de vârstă din cadrul concursului „Mediul de azi pentru ziua de mâine”, Alexandra Bîldea, elevă la Liceul „Elena Cuza” din Craiova. „Pasiunea mea a apărut acum doi-trei ani când strângeam materialele reciclabile care rămâneau prin casă și am început să confecționez diverse lucruri: felicitări, flori, origami, după care, mi-am mai dezvoltat abilitățile și am început să lucrez cu materiale mai dure, cum ar fi: metal, doze de suc, linguri, plastic, etc. Pot să vă spun că este o modalitate foarte bună de relaxare, pe care o recomand tuturor. Astăzi, de exemplu, am expus un camion confecționat din doze de Coca Cola (…). Practic dansuri bollywood de vreo cinci-șase ani și am descoperit, prin Casa de Cultură, că foarte mulți copii au fost interesați de acest tip de dansuri. M-au văzut la spectacole și m-au întrebat de unde știu să dansez și de unde învăț, de aceea am convenit împreună cu Casa de Cultură că putem organiza lecții de dans pentru cei curioși, să se inițieze în această artă, arta dansului bollywood”, a declarat câștigătoarea concursului.

Printre lucrările înfățișate la concurs, au fost expuse și câteva efectuate prin metoda scapbooking. „Deși sună destul de banal, aceste pagini de album sunt întotdeauna personalizate, de obicei, în mijlocul lor se plasează o fotografie, în jurul căreia se creează cu diverse decorațiuni specifice acestui hobby, nasturi, capse, flori, dantele, dar și alte lucruri mai vechi găsite prin casă, pe care, în mod normal, am fi tentați să le aruncăm. Cursul de scapbooking are ca scop încurajarea interrelaționării dintre părinți și copii, de aceea fiecare copil vine însoțit fie de mama lui, fie de un alt adult din familie. În așa fel, timp de două ore, încercăm să ne relaxăm, dar și să învățăm ceva util, iar copiii stau departe de televizor, tabletă, internet, ș.a. Aici ei deprind anumite abilități care le-ar putea fi utile în viitor”, a menționat Veronica Svanstrom, artist scrapbooking.

ELIZA BOTNARI