„Carmina Burana”: spectacol la superlativ!

0
1049

O multitudine de secvențe spectaculoase – muzicale, coregrafice, acrobatice – s-a succedat, duminică seara, în Piața „Mihai Viteazul”, unde aproximativ 15.000 de oameni au venit să vadă grandiosul concert „Carmina Burana”, de Carl Orff, anunțat de Opera Română din Craiova. Un show la superlativ, cum urbea n-a mai avut până acum, la realizarea căruia au concurat aproape 400 de artiști.

Nu numai sensibilitatea și, deopotrivă, forța interpretării partiturii – una dintre cele mai cunoscute și cântate din toate timpurile – de către impozantele ansambluri orchestrale și corale, ci și cele trei voci solistice au impresionat audiența: soprana Diana Țugui, tenorul Alessandro Carmignani (Italia) și baritonul Ștefan Ignat (București). Totodată, privirile au fost captate de numeroasele momente coregrafice și scenografice ce au însoțit, pe parcursul a mai bine de o oră, acordurile amplei cantate profane a compozitorului german, bazată pe melodii și texte medievale.

Un înger-copil coborând spre scenă pe tiroliană și purtând în mâini bagheta dirijorală spre a o oferi maestrului David Crescenzi (Italia) a deschis spectacolul, anticipând episoadele de emoție și creativitate gândite de regizorul-coregraf Francisc Valkay (Timișoara). Balerini cu mișcări ba grațioase, ba alerte, gărzi stând de strajă cu torțe aprinse, cai de cavalerie defilând prin fața publicului în pas de paradă, dansatori rotind corzi de foc, mascote gigantice animate de actori au creat ceea ce deja fusese anunțat ca evenimentul muzical al anului în Oltenia. Au întregit spectacolul jocurile de lumini, inspiratele proiecții de imagini și izbucnirile artificiilor amplasate chiar în fața celor două scene.

Finalul a fost și el unul grandios: pe acordurile „O, Fortuna!” – poate cea mai cunoscută pagină vocal-simfonică din istoria muzicii –, un elicopter a survolat Piața „Mihai Viteazul”, răspândind mii de flyere de promovare, pentru ca apoi un impresionant foc de artificii să „ardă” pe cer minute bune.

Spectacol unic, care a încheiat cea de-a XVIII-a ediție a Zilelor orașului, „Carmina Burana” a putut fi oferită Craiovei grație antrenării mai multor forțe artistice, căci Orchestrei, Corului și Baletului Operei Române i s-au alăturat artiști ai Filarmonicii „Oltenia” și Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”, Corul de Copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu” și cel al Școlii Generale nr. 39 „Nicolae Bălcescu”, colaboratori din țară, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Municipal. De altfel, în public s-a aflat, duminică seara, și primarul Lia Olguța Vasilescu, alături de care au stat doi invitați de onoare: Principesa Margareta și Principele Radu ai României.

„S-au împlinit un vis al meu și o dorință a tuturor celor care au evoluat astă-seară de a crea un asemenea eveniment, un asemenea miracol. Acest imens public a stat mai bine de o oră fermecat!”, declara maestrul Valkay imediat după încheierea reprezentației. „A fost peste așteptările mele! Recunosc că am avut emoții foarte mari, iar faptul că am văzut oameni cu lacrimi în ochi la final mi-a creat o emoție și mai mare. Aș spune că și-a dat mâna întreaga Craiovă în acest spectacol, pentru că am simțit intensitatea cu care publicul a așteptat evenimentul”, mărturisea și managerul Operei craiovene, Antoniu Zamfir.

Craiova a arătat, așadar, că știe să facă echipă, că poate să realiza spectacol la superlativ și că vrea titlul de Capitală Culturală Europeană ca emblemă pentru urbe. Și pentru că (și)-au demonstrat că e posibil, reprezentanții Operei craiovene conturează pentru 2016 un proiect cel puțin la fel de grandios, propunându-și să pună în valoare, de asemenea, una dintre cele mai importante și faimoase creații muzicale.