Ziua Mondială fără Tutun, sărbătorită la Craiova

0
393

Anul acesta, sloganul Zilei Mondiale fără Tutun este „Accize mai mari la tutun mai puține decese şi boli!”. Agenţia Naţională Antidrog se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în marcarea acestei zile prin activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare în mediul şcolar, sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi.

În judeţul Dolj aceste activităţi sunt organizate de Asociaţia Studenţească „Amicus”, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj,  Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj,  Societatea Studenţilor Medicinişti Craiova, Societatea Studenţilor Farmacişti, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie Craiova şi Primăria Craiova.

Astăzi, în mai multe intersecţii rutiere, voluntari de la Asociaţia Studenţească „Amicus”, Societatea Studenţilor Medicinişti Craiova şi Societatea Studenţilor Farmacişti vor oferi un măr pentru o ţigară conducătorilor auto şi participanţilor la trafic. De asemenea, mâine,  începând cu ora 12.00, în Parcul „Romanescu” va fi organizat un cros. Tot mâine, la Electroputere Mall, între orele 15.00-18.00 se vor face determinări ai parametrilor respiratori.

Potrivit specialiştilor, cercetările au demonstrat că practicarea de taxe şi accize mai mari sunt eficiente în reducerea fumatului în rândul persoanelor cu venituri mici şi, de asemenea, în prevenirea fumatului la tineri. Creşterea accizelor determină o creştere a preţului la tutun cu 10% şi o scădere a fumatului cu aproximativ 4% în ţările cu venituri mari şi cu până 8% în ţările cu venituri mijlocii şi medii.

Recentul studiu privind situaţia fumatului la adulţi la nivel global (Global Adult Tobacco Survey–GATS, pentru România în 2011 indică o prevalenţă a fumatului de 26,7% (4.85 milioane) şi din  37,4%  la bărbaţi faţă de 16,7% la femei, ceea ce relevă un anumit progres faţă de prevalenţa de 30,0 %  înregistrată în 2007.

 Tutunul produce în prezent aproximativ 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi foşti  utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv (dintre care 28% erau copii în 2004), astfel că fără aplicarea unor măsuri urgente, numărul deceselor ar putea creşte anual la peste opt milioane până în 2030.