Ploile, binevenite în agricultură

0
365

Pentru mulţi dintre agricultorii doljeni, ploile din ultimele zile au fost o adevărată mană cerească, asigurând cantitatea de umiditate din sol necesară unei evoluţii normale a proceselor de coacere şi maturare la culturile de toamnă, respectiv porumb şi floarea-soarelui, din zonele neirigate. Totuşi, sunt şi areale unde seceta nu a fost întreruptă, întrucât nu a plouat absolut deloc, ca de exemplu în zona oraşului Filiaşi şi a comunelor învecinate.

Potrivit şefului Serviciului de Prognoză a Vremii din cadrul Centrului de Meteorologie Regional (CMR) Craiova, Mieta Colan, cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat în cursul zilei de joi, 30 iunie a.c. „A plouat pe arii restrânse, local s-au înregistrat peste 15 l/mp şi izolat peste 30 de l/mp. La Craiova au căzut 41 de l/mp, la Podari – 27,5 l/mp, Goicea – 26/mp Amărăştii de Jos şi Zăval, câte 20 l/mp, Băileşti – 16 l/mp, Albeşti şi Gabru – 17 l/mp, Afumaţi – 18 l/mp”, a precizat specialistul. În vestul judeţului, însă, agricultorii nu au fost la fel de norocoşi: la Filiaşi şi Scaieşti nu a plouat deloc, iar la Răcari, Cetate, Negoieşti şi Calafat precipitaţiile s-au situat sub 4 l/mp.

Conform datelor furnizate de CMR Craiova, într-un top al cantităţilor de ploaie căzute în Dolj, în luna iunie a anului în curs, Craiova se clasează pe primul loc, cu 96 de l/mp, urmată de Băileşti – 76 l/mp, Bechet – 65 l/mp şi Calafat, cu 44 de l/mp. Aşadar, ploaia a „tras” mai mult la oraş şi în cantităţi mult mai reduse în zonele rurale. În orice caz, specialiştii spun că a plouat în cantităţi apropiate de normal pentru perioada amintită, şi în unele zone chiar peste medie.

Semne bune la cultura de toamnă

În ceea ce priveşte regimul termic din aer şi sol, acesta va fi favorabil, determinând o evoluţie normală atât la culturile de toamnă, cât şi pentru cele de creştere şi dezvoltare la speciile de primăvară, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe ansamblu, la culturile prăşitoare (porumb şi floarea-soarelui) semănate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive. La orzul de toamnă se vor continua lucrările de recoltare în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar pe suprafeţele agricole din judeţ va fi posibilă finalizarea acestora.