Doi pedelişti din Giurgiţa au încercat să instige oamenii împotriva consilierilor locali

0
525

Tribunalul Dolj a respins, la data de 21 iunie a.c., cererea de eliberare sub control judiciar a primarului din Giurgiţa, Valentin Mitrică. A doua zi, pe 22 iunie a.c., Valentin Mitrică a fost suspendat din funcţie. Joi, Consiliul Local Giurgiţa s-a întrunit în şedinţă pentru a lua act de hotărârile instanţei şi ale Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj şi pentru ca viceprimarul Marin Veleanu să preia atribuţiile primarului. Şedinţa Consiliului Local Giurgiţa nu a fost una liniştită, cei doi consilieri locali PD-L având grijă să tulbure apele.

Primarul comunei Giurgiţa, Valentin Mitrică, şi contabilul, Marian Nică,  au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile şi sunt acuzaţi de delapidare şi evaziune fiscală, abuz în serviciu şi fals intelectual. Cei doi au desfăşurat activităţi ilicite prin care au păgubit bugetul local cu aproximativ 13 miliarde de lei vechi. De la sediul Primăriei au fost ridicate mai multe documente, majoritatea  contracte de achiziţii publice încheiate sau derulate în perioada 2007-2010.

Primarul este suspendat de drept în cazul arestului preventiv

Conform art. 71 din Legea 215/2001, modificată şi republicată: „(1) Mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv”. După ce Tribunalul Dolj a respins recursul lui Valentin Mitrică, primarul a fost suspendat din funcţie de prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, care a semnat un ordin în acest sens. Decizia a fost luată după ce Prefectura Dolj a primit o informare oficială din partea Judecătoriei Segarcea privind arestarea primarului Valentin Mitrică. Joi, 30 iunie a.c., Consiliul Local Giurgiţa a trecut la următoarea etapă prevăzută de Legea 215/2001 modificată şi republicată, la art. 72: „(1) În caz de vacanţă a funcţiei de primar, precum şi în caz de suspendare din funcţie a acestuia, atribuţiile ce îi sunt conferite prin prezenta lege vor fi exercitate de drept de viceprimar (…)”.

Pregăteau un mare scandal

Şedinţa Consiliului Local Giurgiţa ar fi trebuit să fie una normală, numai că lucrurile nu au stat chiar aşa. Cu o noapte înainte, cei doi consilieri locali ai PD-L din comună au pus afişe în toată comuna prin care îi chemau pe oameni la Căminul Cultural la şedinţa Consiliului Local Giurgiţa. Iniţiativa ar fi fost una normală, ţinând cont că şedinţa era una publică. Dar în spatele acestei acţiuni cei doi consilieri pedelişti, Vicki Bonea şi Ion Buţu, pregăteau un mare scandal care trebuia să se desfăşoare în plină şedinţă. În primul rând cei doi au anunţat că şedinţa va fi la Căminul Cultural, sperând că va forţa mâna viceprimarului Marin Veleanu să nu o ţină în sala de şedinţe a Primăriei Giurgiţa. Căminul Cultural era încăpător şi ar fi avut loc toţi oamenii puşi pe scandal pe care pedeliştii voiau să îi aducă în sală. Viceprimarul nu s-a panicat şi a convocat şedinţa în sala Primăriei. Cei 40 de scandalagii adunaţi de Vicki Bonea şi Ion Buţu au fost nevoiţi să se deplaseze de la Căminul Cultural la Primărie, unde au încercat să intre în sală cu forţa, deşi nimeni nu i-a împiedicat.

„Nu am înţeles ce doreau să obţină cu acest scandal!”

În cele din urmă, scandalagiii s-au retras, asta după ce le-a fost explicată situaţia. Ce urmăreau cei doi pedelişti, de fapt? Conform alin. 2 al art. 72 din Legea 215/2001, modificată şi republicată, în situaţia în care viceprimarul preia atribuţiile primarului arestat preventiv: „Consiliul local poate delega, prin hotărâre, din rândul membrilor săi, un consilier local care va îndeplini temporar atribuţiile viceprimarului”. Punând presiune pe ceilalţi consilierii locali, pedeliştii au sperat că unul dintre ei va prelua atribuţiile de viceprimar, asta în condiţiile în care consilierii locali liberali sunt majoritari în Consiliul Local Giurgiţa. „Au fost doi colegi consilieri locali care au încercat să incinte spiritele. Au pus afişe în comună în care anunţau că şedinţa se ţine la Căminul Cultural. Aproximativ 40 de persoane s-au adunat acolo, apoi au venit la Primăria Giurgiţa, încercând să intre cu forţa în sală, deşi şedinţa era publică. Până la urmă oamenii s-au calmat şi şedinţa s-a desfăşurat normal. Nu am înţeles ce doreau să obţină cu acest scandal!”, a declarat viceprimarul Marin Veleanu.

Dintr-un calcul egoist, cei doi pedelişti nu s-au mai gândit că lucrurile ar fi putut degenera şi cineva ar fi putut fi rănit. Cei doi ar trebui să ştie că instigarea la violenţă este infracţiune care, potrivit codului de procedură penală, se pedepseşte cu închisoarea. În cele din urmă, viceprimarul Marin Veleanu a preluat atribuţiile primarului şi pentru ca lucrurile să se calmeze s-a renunţat la ideea desemnări unui viceprimar interimar, rămânând ca el să fie ales într-o şedinţă viitoare.