Consultaţiile la dentist vor fi decontate de CAS

3
436

După ce în ultimii ani nicio consultaţie la medicul dentist nu a mai fost gratuită, autorităţile au anunţat că, de la 1 iunie a.c., asiguraţii CAS ar putea să nu mai fie nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru un consult. Ministerul Sănătăţii va relua decontările către stomatologi. Asta în contextul în care tot mai puţin pacienţi trec pragul cabinetelor stomatologice.

Medicii dentişti din judeţul Dolj se declară îngrijoraţi de numărul relativ mic al celor care trec pragul cabinetelor stomatologice pentru un control medical de rutină. În schimb, sunt tot mai mulţi cei care ajung la doctor, cu afecţiuni ale dinţilor dintre cele mai grave. Din cauza sărăciei, cei mai mulţi doljeni ajung la dentist doar atunci când durerile de dinţi devin insuportabile. În unele situaţii este însă prea târziu. Oamenii nu mai ajung la stomatolog pentru că serviciile medicale sunt prea scumpe. În ţări precum Germania, Belgia, Franţa sau Croaţia, statul suportă între 70 şi 80% din valoarea tratamentelor. În România însă în ultimii ani nu s-au mai acordat bani în acest domeniu. Aşa se face că mulţi ajung la dentist când este foarte târziu.

Spălatul pe dinţi, o raritate

Lucrurile s-ar putea schimba însă începând cu luna iunie a.c. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, vor exista două tipuri de pachete: unul minimal, care se adresează pacienţilor neasiguraţi şi unul de bază. Din păcate, însă, rămân celelalte probleme care ţin de mentalitate şi de lipsa educaţiei în domeniul sănătăţii orale. Deficienţe mari sunt în continuare la capitolul spălat pe dinţi şi astfel s-a ajuns la situaţia în care prima vizită la medicul dentist presupune deja tratament stomatologic. Medicii explică faptul că afecţiunile orale pot fi prevenite prin măsuri simple şi eficiente. Este greu de crezut însă că acest lucru se poate întâmpla şi într-o ţară în care nici măcar spălatul pe dinţi nu este o practică zilnică. În privinţa obiceiurilor nesănătoase, medicii au insistat, în mai multe rânduri, asupra faptului că mulţi dintre elevi nu ştiu încă să se spele pe dinţi, o altă problemă subliniată fiind alimentaţia nesănătoasă.

Chiar dacă medicii stomatologi susţin că schimbarea periuţei de dinţi trebuie să aibă loc o dată la 3 luni, studiile de piaţă arată să se foloseşte în medie, la nivel urban, aceeaşi periuţă de dinţi timp de un an şi jumătate. În plus, deşi majoritatea românilor susţin că respectă regulile elementare de igienă dentară, declarând că îşi periază dinţii de două ori pe zi – deşi nu imediat înainte de a merge la culcare –, studiile de piaţă arată că românii consumă de fapt puţin peste un tub de pastă de dinţi pe an (media naţională) şi aproape două tuburi pe an la nivel urban, în timp ce la nivel rural s-a calculat că se consumă în medie un tub de pastă de dinţi la aproape 6 ani.

Vizita la medicul dentist, măcar o dată pe an

În prezent 4 din 10 persoane prezintă probleme cauzate de placa dentară bacteriană, iar 3 din 10 au respiraţia urât mirositoare şi dinţi sensibili. Cele mai frecvente simptome pentru dinţi sensibili sunt durerile apărute în momentul în care mănâncă produse reci sau calde (91%), urmate de durerea produsă de consumul produselor dulci/acre (50%) sau atunci când intră în contact cu aerul rece (47%). Cei cu probleme ale gingiilor au prezentat în cea mai mare parte sângerarea gingiilor după periaj, iritarea gingiei şi inflamaţii ale acesteia.

În ceea ce priveşte diferenţele de comportament între restul europenilor şi români la capitolul vizită la medicul dentist, cifrele vorbesc de la sine. Cei mai mulţi dintre occidentali merg la stomatolog pentru control de rutină sau tratament de curăţare. În ceea ce priveşte motivele pentru care unii dintre europeni nu au consultat un medic dentist în ultima perioadă, principala motivaţie este aceea că problemele dentare nu au fost suficient de grave (33%). Al doilea motiv menţionat pentru a nu consulta un dentist a fost absenţa dinţilor naturali (16%), urmat îndeaproape de costul ridicat al examenelor de rutină şi al tratamentului (15%). De altfel, în unele ţări, vizita la medicul dentist este obligatorie o dată pe an sau chiar la fiecare şase luni pentru ca persoanele asigurate să continue să beneficieze de asigurarea medicală.

În schimb, în România, motivele ultimei vizite la medicul dentist au fost controlul de rutină sau tratamentele de curăţare (27%), tratamentul de rutină (31%) şi tratamentul de urgenţă (40%).

3 COMENTARII

  1. Sa imi arate cineva un cabinet care se lauda ca ofera consultative gratuita ! Si fac de capul meu o incercare cu camera ascunsa. Imi publicati filmul? Toti dentinsti se prevaleaza in mod exagerat ca in alte tari sunt preturile mai mari decat ale lor si le maresc de la o zi la alta. Sa fim seriosi, denstistii sunt cei mai mari corupti cand vine vorba de tarife.

  2. dumneata ai presta fara sa primesti remuneratie?ai habar cat costa accesoriile necesare?….ideea este ca aceste consultatii sa fie suportate de casa de asigurari

  3. Auzi Silviule, daca tu lucrezi in bransa asta nu inseamna ca ai dreptate. Nu a zis nimeni sa lucreze fara remuneratie si nu a pomenit nimeni de material. Dar eu te intreb ca fapt divers, cati romani au peste 1800 de euro pe luna, care este un salariu derizoriu in tarile UE? Pentru ca dentistii romani cu astfel de tari isi aliniaza tarifele! Iti permiti? Eu nu sau cu foarte greu imi permit o coronita ceramic sau un implant de incisiv care (ca sa vezi ca am habar)ajung si la 1000 de euro, daca vrei sa te tina, desi materialele in sine la tehnician nu trec de 200!!! Mai deschide acum gura si spune, aaaaaaa ?!

Comments are closed.