Șapte angajați ai DRDP Craiova, la judecată pentru abuz în serviciu și falsuri

0
599

Șapte angajați ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, între care doi directori adjuncți, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals. În același dosar a fost trimis în judecată și Nelu Iordache, patronul Romstrade. Cu toții sunt acuzați că ar fi prejudiciat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) cu peste 20 milioane de lei în cazul modernizării Transalpinei, Nelu Iordache încasând bani pentru lucrări neexecutate, avizate de angajații DRDP Craiova. Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpaţi: Constantin Şerban, director adjunct Investiţii în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, Stefan Brânaru, director adjunct tehnic cadrul DRDP Craiova, Ion Dina, diriginte de şantier în cadrul DRDP Craiova, Marin Tudor, diriginte de şantier în cadrul DRDP Craiova, Luchian Toma Panduru, angajat al DRDP Craiova, responsabil cu derularea contractului de lucrări care face obiectul cauzei, Mihai Adrian Radu, şef Departament Reparaţii Capitale şi Investiţii în cadrul DRDP Craiova, Ştefan Radu, şef  Birou Investiţii în cadrul DRDP Craiova, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave și fals intelectual şi uz de fals ambele în formă continuată.

Alături de cei șapte angajați la DRDP Craiova au mai fost deferiți justiției, Nelu Iordache, administrator la S.C. ROMSTRADE S.R.L., Nicolae Dorel Mircea, director la Departamentul Analize – Decontări din cadrul S.C. ROMSTRADE S.R.L, dar și societatea ROMSTRADE S.R.L..
În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut faptul că, în perioada august 2009 – iunie 2010, în condiţiile executării lucrărilor de modernizare a drumului naţional DN 67 C Bengeşti – Novaci – Rânca – Obârşia Lotrului – Sebeş (Transalpina) pe o lungime de 184 km, în cadrul unui contract finanţat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, inculpaţii Dina Ion şi Tudor Marin, diriginţi de şantier, Panduru Luchian Toma, responsabil cu derularea contractului, Radu Mihai Adrian, şef departament, Radu Ştefan, şef birou, Şerban Constantin şi Brânaru Ştefan, directori, toţi angajaţi ai D.R.D.P. Craiova, au certificat/vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate şi materiale de construcţii care figurau că ar fi fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu. Pentru ca cei menţionaţi să aprobe la plată lucrările neefectuate şi materialele de construcţie inexistente, inculpatul Iordache Nelu, în calitate de administrator la S.C. ROMSTRADE S.R.L. (societatea care a primit contractul de executare a lucrărilor), l-a determinat pe Mircea Nicolae Dorel, director la Departamentul Analize – Decontări al societății să întocmească în fals mai multe situații de lucrări și facturile aferente. Paguba cauzată de firmă CNADNR S.A., reprezentând decontarea unor lucrări neexecutate a fost estimată la 22.849.267,12 lei, fiind recuperată în întregime în cursul urmăririi penale, la solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după cum se arată într-un comunicat de ieri al DNA. Dosarul a fost înregistrat și va fi judecat la Tribunalul București.