În judeţul Dolj valoarea creditelor pentru locuinţe este mai mică decât valoarea medie la nivel naţional

0
384

Valoarea medie a unui credit acordat de Banca Comerciala Romana (BCR) pentru achiziţionarea unei locuinţe în Bucureşti este de circa 180.000 lei, în timp ce, la nivel naţional, valoare medie a unui credit pentru locuinţă este de peste 140.000 lei, conform unui studiu al băncii. Valori mai mari ale creditelor pentru locuinţe decăt valoarea medie la nivel naţional se înregistrează în judeţele Brasov, Constanţa, Iaşi, Timis şi municipiul Bucureşti. În acelaşi timp în judeţele Bacău, Bihor, Cluj, Dolj şi Sibiu valoarea creditelor pentru locuinţe este mai mică decât valoarea medie la nivel naţional.

La nivel naţional, în anul 2013, 46% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu 2 camere, 23% pentru cele cu 3 camere iar 13% pentru garsoniere. 14% din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei case, iar 4% pentru apartamente cu 4 sau mai multe camere. În Bucureşti s-au acordat cele mai multe credite pentru apartamentele cu 2 camere – 48%. În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate de BCR pentru achiziţia unei locuinţe, aceştia sunt în proportie de 54% bărbaţi, marea majoritate dintre ei având vârsta cuprinsă între 25 şi 40 ani, căsătoriţi, cu studii superioare. Ponderea bărbaţilor este însă descrescândă faţă de 2012 (58,5%), zonele în care femeile sunt principalii clienţi ale acestei pieţe fiind din ce în ce mai multe, Bucureştiul remarcându-se în acest sens. “Din multe puncte de vedere, în 2013, profilul clientului a rămas acelaşi cu cel din 2012 excepţie făcând un indicator care s-a modificat substanţial. Dacă în 2012, doar aproximativ 10% dintre clienţi deţineau deja o proprietate la momentul accesării creditului pentru noua locuinţă, în 2013 acest procent ajunge la aproape 29%. Aceste date subliniază tendinţa de stabilizare a pieţei imobiliare, clienţii considerând că preţurile la care sunt tranzacţionate imobilele sunt unele care justifică investiţia, mai ales dacă clientul optează să inchirieze imobilul respectiv; diferenţa dintre rata unui credit ipotecar şi chirie este, în multe cazuri, una nesemnificativă”, a declarat Teodor Mincu, şeful Biroului Management Parteneri, BCR.

Modele de afaceri în domeniul imobiliar

Datele prezentate mai sus au fost discutate cu partenerii BCR în cadrul celei de a IV-a ediţii a Roadshow-ului BCR Real Estate 2014. În cadrul conferinţelor susţinute în 10 dintre principalele oraşe ale tării, s-a discutat despre modele de afaceri în domeniul imobiliar şi avantajele produselor de creditare BCR. În anul 2013, BCR a avut o contribuţie majoră în transformarea pieţei de creditare dintr-o piaţă aproape exclusivă în EURO în una în LEI, fapt ce a creat posibiltiatea de a oferi clienţilor avantaje importante cum ar fi: lipsa riscului valutar, avansuri mai mici, costuri de creditare mai scăzute. „Din poziţia de lider al pieţei bancare ne dorim în continuare să sprijinim piaţa imobiliară din România prin oferte foarte atractive şi soluţii de finanţare complete. În prezent, BCR are cea mai bună solutie de finantare din piaţă atat pentru clientii care achizitioneaza o prima locuinta, cât şi pentru cei care doresc să-şi îmbunătăţească condiţiile locative prin modernizarea / schimbarea celei detinute. Suntem astfel bucurosi să putem ajuta clienţii în realizarea unuia dintre cei mai importanti paşi din viaţă: achiziţionarea / construcţia / modernizarea unei locuinţe”, a declarat Andrew Gerber, Director Produse Retail în cadrul BCR.