Cosmonautul Dumitru Prunariu, oaspetele de onoare al „European Space Expo”

0
362


Ieri, timp de câteva ore, craiovenii l-au avut în mijlocul lor pe cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu, care a fost oaspetele expoziţiei organizată de Comisia Europeană „European Space Expo”, la Craiova, în aceste zile. Expoziţia a fost deschisă săptămâna trecută, în prezenţa oficialităţilor şi a europarlamentarul Marian Jean Marinescu. Cei care încă nu au trecut pragul acestei expoziţii pot să o facă şi în zilele următoare, expoziţia fiind deschisă până duminică, 27 aprilie, ora 22.00.  „European Space Expo” a fost prezentată în 18 oraşe europene, Craiova fiind cel de-al 19-lea oraş.

Este o expoziţie itinerantă despre spaţiul cosmic, care prezintă modul în care activităţile şi aplicaţiile din spaţiu au un impact direct asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor este gratuită, iar în timpul zilei se fac şi prezentări extrem de interesante de 15 minute, urmate de întrebări şi răspunsuri. Intrarea este gratuită, iar până acum au vizitat expoziţia peste o mie de craioveni. În jur de 30.000 de aplicaţii se bazează pe tehnologia spaţială şi pot ajuta la optimizarea transportului, creşterea eficienţei în industria agriculturii şi pescuitului, precum şi la protecţia mediului înconjurător şi la îmbunătăţirea securităţii.  Vizitatori pot vedea, atinge şi încerca o gamă largă de tehnologii şi servicii inovatoare pe care le oferă spaţiul cosmic. Cu ajutorul unor prezentări interactive, educative şi de divertisment, expoziţia va evidenţia multe dintre beneficiile investiţiilor în spaţiu.

„Când eram copil visam să devin cosmonaut”

În programul expoziţiei de ieri, la rubrica evenimente speciale, a figurat o întâlnire cu Dumitru Prunariu, a cărui prezenţă a suscitat interesul a câtorva sute de craioveni, cei mai mulţi elevi de gimnaziu, care s-au arătat extrem de interesaţi de univers, de călătoriile în spaţiul cosmic, de  experienţa trăită de cosmonautul român, dar şi de viitorul cosmonauticii în România şi în Europa. Dumitru Prunariu s-a arătat foarte deschis şi a captat imediat atenţia celor mici, care au prins curaj şi au început să-l întrebe pe cosmonautul român despre toate curiozităţile pe care le-au adunat de-a lungul acestor ani.

„Trebuie să mărturisesc că atunci când eram copil visam să devin cosmonaut, Jules Verne ne îndemna să călcăm pe lună, Tintin pleca în spaţiu. Am fost unul dintre moştenitorii acestei imaginaţii dezvoltate. Cosmonautica îmbracă însă un aspect mult mai vast, cu multe conotaţii care s-au transpus în practică prin zborurile omului în spaţiu. Experienţa pe care am trăit-o eu nu a mai trăit-o nimeni din România şi mă simt dator să vă împărtăşesc din ea”, a precizat cosmonautul român.

Întrebări de la elevii craioveni

Zeci de tineri de la diverse şcoli din Craiova au venit, ieri, însoţiţi de învăţători sau de profesorii de Fizică la întâlnirea cu Dumitru Prunariu. Întrebările tinerilor au venit din toate direcţiile. Andrei este un micuţ din clasa a IV-a care a vrut mereu să afle cum îşi dădea seama cosmonautul român când era noapte şi când era zi, în spaţiul cosmic. Oaspetele a catalogat întrebarea elevului ca fiind una foarte bună şi a încercat să-i explice astfel încât micuţul să înţeleagă cât mai bine cum era viaţa în Cosmos. Dar întrebările elevilor au fost şi ele din ce în ce mai interesante. Alexandru a vrut să ştie dacă în spaţiu cosmic există toalete, întrebare care i-a adus zâmbetul pe buze cosmonautului, dar cu diplomaţia de care a dat dovadă, Dumitru Prunariu i-a explicat elevului că acolo sunt toalete speciale, din materiale speciale. „Cine are curiozităţi însemnă că este preocupat”, a spus cosmonautul Prunariu în faţa elevilor decişi să se facă cosmonauţi.

„Teoria existenţei vieţii extraterestre”

Un alt elev, ceva mai mare, a vrut să ştie cum e când te întorci dintr-o astfel de călătorie în spaţiu. Ce se întâmplă cu corpul tău, cu picioarele tale, cu starea ta psihică. „Când ajungi în spaţiu simţi o stare de euforie după care treci în imponderabilitate şi simţi că nu mai ai cap. Reacţia normală este să pui mâna să îi simţi greutatea. După aceea simţi altceva, când te întorci pe Pământ. Te dor picioarele şi trebuie să faci mult sport, să faci mişcarea mult timp după ce te-ai întors din această experienţă”, a subliniat cosmonautul român.

Pe elevii craioveni, Dumitru Prunariu i-a fascinat ieri, mai ales când le-a vorbit de teoria existenţei vieţii extraterestre. S-a făcut o mare linişte în sală. Subiectul a fost extrem de bine receptat, tinerii studiind materiale vizând această ipoteză. „Problema vieţii extraterestre cred că este un adevăr cuprinzător. Noi nu suntem centrul universului, sunt teorii care spun că viaţă există oriunde s-au găsit condiţii favorabile”,  a încercat să aducă mai multe argumente cosmonautul Dumitru Prunariu.

Programul de astăzi, joi, 24 aprilie, la „European Space Expo”:

Ora 15.30: O aplicaţie web pentru fermieri, prezentată de Alexandru Badea – Agenţia Spaţială Română;

Ora 16.30: Copernicus în viaţa de zi cu zi, prezentată de Nicolae Mitu – Comisia Europeană;

Ora 17.30: O parabolă : Micul prinţ ( Antonie de Saint Exupery) şi Programul Spaţial European, prezentate de Sorin Nicola – CS România;

Ora 18.30: Aplicaţii de zi cu zi ale Galileo şi GNSS, prezentată de Marius Stanciu-Manolescu – GMV România.