Data de 23 aprilie este simbolică pentru literatura universală: în această zi, în anul 1616, au murit Miguel de Cervantes și William Shakespeare. În alți ani, dar la aceeași dată, au murit ori s-au născut scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.
Pornind de la aceste considerente, în anul 1995, Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor, pentru a aduce astfel un tribut tuturor scriitorilor și, în același timp, pentru a-i încuraja pe toți, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii. Ideea acestei celebrări este legată și de o tradiție catalană: pe 23 aprilie, ziua onomastică a patronului catalan Sant Jordi (Sfântul Gheorghe), bărbaților li se dăruiesc cărți, iar femeilor, trandafiri roșii.
Considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, în 1998 Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice din România a adăugat la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie Ziua Bibliotecarului. Totodată, datorită contribuţiei fundamentale pe care învăţământul românesc cu profil bibliologic şi biblioteconomic a adus-o la conturarea identităţii culturale şi spirituale a poporului român, Guvernul a emis Hotărârea nr. 293 din 14 aprilie 2005, publicată în Monitorul Oficial din 19 martie 2005, prin care a declarat 23 aprilie Ziua Națională a Bibliotecarului din România.
Astfel, în ziua de 23 aprilie, toţi bibliotecarii din România îşi sărbătoresc ziua profesiei lor prin manifestări specifice meseriei, prin sesiuni şi comunicări, bilanţuri ale activităţii, premieri, cât şi alte activităţi care conduc la perfecţionarea relaţionării acestora cu utilizatorii. Cu această ocazie, bibliotecarii au ocazia să prezinte în fața colegilor de breaslă realizările profesionale, dar şi să dezbată teme de interes legate de promovarea profesiei de bibliotecar.
Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” organizează astăzi, de la ora 10.00, în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, Conferinţa anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice din județul Dolj. La eveniment sunt aşteptaţi toţi bibliotecarii din cele 87 de biblioteci publice doljene, pentru a dezbate teme profesionale.