Membrii FSLI, pregătiţi de proteste

0
359

Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au adresat o scrisoare conducerii PSD, prin intermediul căreia solicită o întâlnire de urgenţă în cursul lunii aprilie, în care să dezbată principalele probleme cu care se confruntă învăţământul. În funcţie de răspuns, aceştia avertizează că vor demara o serie de acţiuni revendicative, “dacă va fi cazul”.

Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj, a explicat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că scrisoarea respectivă este adresată PSD pentru că acesta este principalul partid aflat la guvernare. “Având în vedere situaţia din ultimul timp, şi anume faptul că actualul guvern a cam făcut să dispară dialogul social, în sensul că nu avem nişte rezultate concludente, FSLI a lansat o scrisoare către conducerea PSD, principalul partid aflat la guvernare, prin care am solicitat de urgenţă o întâlnire cu conducerea federaţiei pentru a discuta principalele probleme cu care se confruntă învăţământul la ora actuală. De asemenea, am stabilit ca în data de 25 aprilie a.c. să aibă loc întâlniri cu deputaţii partidului de guvernământ, cu candidaţii la alegerile europarlamentare, pentru a discuta în fiecare judeţ starea învăţământului. În scrisoarea pe care am transmis-o conducerii PSD am atins principalele probleme cu care ne confruntăm”, a explicat Rada.

“De câţiva ani salariaţii din învăţământ nu au primit nici un fel de majorare”

Preşedintele FSLI Dolj spune că finanţarea învăţământului este o problemă care persistă în fiecare an fără să i se găsească rezolvare, astfel încât salariaţii din Învăţământ nu au primit nici un fel de majorare. “Finanţarea învăţământului este problemă cu care ne confruntăm an de an, deşi avem aprobat prin lege 6%, procentul nu depăşeşte 3% de aprobare pentru învăţământ. Probleme deosebite avem cu salarizarea în învăţământ. Ne-am judecat şi am câştigat procesele pe legile: 221, 330, 285, dar din păcate la ora actuală foarte greu reuşim să luăm aceste diferenţe şi de câţiva ani de zile salariaţii din învăţământ nu au primit nici un fel de majorare. Am solicitat guvernului, pentru a nu continua acest şir de procese, în termen de doi ani să dea o lege specială pentru învăţământ, aşa cum a fost şi Legea 63, prin care personalului din învăţământ să i se majoreze salariul gradual pentru a atinge 33,34% acordat de Legea 221. Probleme întâmpinăm la costul standard per elev. Există o comisie care ar trebui să stabilească acest cost standard, ea nu s-a întrunit mai deloc şi acest cost standard este stabilit la Finanţe. Bugetul alocat Învăţământului se împarte la numărul total de elevi şi cu plus sau minus adăugat, în funcţie de nivel, se stabileşte acest cost standard care niciodată nu a fost suficient pentru finanţarea învăţământului. De fiecare dată s-au făcut rectificări prin care guvernul a venit şi a plusat pentru a se ajunge la un minim necesar”, a mai explicat Constantin Rada.

“De 5 ani nu s-a susţinut concurs pentru ocuparea posturilor de conducere în învăţământ”

Totodată, prin intermediul scrisorii adresate partidului aflat la guvernare, FSLI solicită organizarea de concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere. “O problemă deosebită este aceea privind politizarea învăţământului. De 5 ani nu s-a susţinut nici un fel de concurs pentru ocuparea posturilor de conducere în învăţământ. A rămas ca numirea să se facă de către inspectoratele şcolare, motiv pentru care am solicitat ca de urgenţă să se elaboreze o metodologie şi să trecem la demararea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de conducere. Nu în ultimul rând, am solicitat să înceapă negocieri privind programele şcolare şi evaluarea elevilor. Din păcate, de ani de zile stagnăm pe aceleaşi programe vechi, nu reuşim să ne pliem pe noutăţile care apar. Dacă nu reuşim să atragem copiii printr-o programă flexibilă, dacă nu reuşim să atragem părinţii prin oferirea, la finalizarea cursurilor, a unui standard de pregătire şi a unor norme eficiente prin care orice absolvent să poată fi angajat, degeaba pierdem timpul în şcoală, pentru că nimeni nu-şi mai trimite acum copilul să facă liceul când ştie foarte bine că nu are nici o perspectivă. S-a reuşit destul de greu să se reînfiinţeze şcoala profesională şi zic eu că de aici trebuie să plecăm şi să continuăm această chestiune, pentru că România are nevoie şi de forţă de muncă, dar noi îi învăţasem pe copii să termine toţi liceul şi să meargă la facultate, iar la final să nu aibă posibilitatea să se angajeze conform studiilor. Aşteptăm ca partidul de guvernământ să ne invite la discuţii şi în funcţie de asta vom acţiona în continuare. La nivelul FSLI, în funcţie de răspunsul primit, vom stabili un calendar de acţiuni revendicative dacă va fi cazul, până la sfârşitul anului şcolar”, a declarat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj.