Recital de flaut și pian în cadrul turneului național „Playlist”

0
431


Matei Ioachimescu, unul dintre cei mai apreciaţi flautişti ai generaţiei sale, și Horia Maxim, de asemenea considerat a fi unul dintre cei mai buni pianişti de astăzi, susțin astă-seară, la Craiova, un recital în cadrul turneului național „Playlist”. Evenimentul are loc pe scena Filarmonicii „Oltenia”, începând cu ora 19.00, în cadrul stagiunii de muzică de cameră.

Lucrările alese în program acoperă o paletă stilistică largă, ce pune în valoare atât versatilitatea interpreţilor, cât și noul concept de muzici „subtitrate”. Toate piesele alese sunt accesibile, descriptive şi oferă posibilități multiple de a crea povești în jurul lor. Un bilet costă 10 lei, cu reducere la jumătate pentru elevi, studenți și pensionari.

„Playlist” – Un turneu cu subtitrare se desfășoară în perioada 11 martie – 2 aprilie a.c. și a vizat până acum orașele Oradea, Cluj-Napoca, Bistrița, Timișoara, Suceava, Ploiești, ca și Viena (Austria), unde a avut loc la Institutul Cultural Român. Mâine, 2 aprilie, muzicienii Matei Ioachimescu și Horia Maxim vor concerta la Ateneul Român din capitală.

Traseul parcurs de Matei Ioachimescu în ceea ce privește studiile muzicale a început la Bucureşti şi s-a desăvârşit la Viena. Absolvent al prestigioasei Universităţi vieneze de Muzică, a fost distins cu titlul de „Magister Artium”. Este membru al Fundaţiei „Yehudi Menuhin” şi laureat al mai multor competiţii internaţionale. Activitatea sa concertistică foarte intensă include apariţii solistice alături de importante orchestre din Europa, sub bagheta unor dirijori renumiţi. Ca interpret de muzică de cameră, susţine frecvent recitaluri în toată lumea. Desfăşoară, de asemenea, o importantă carieră pedagogică, reflectată de cursuri de măiestrie susţinute în România şi Austria. Matei Ioachimescu deţine un flaut din aur de 9k semnat de faimosul producător de instrumente „Muramatsu”.

Horia Maxim abordează un repertoriu vast atât ca solist concertist – colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România, cât şi ipostaza de membru în diferite ansambluri camerale. Măiestria sa interpretativă a fost apreciată în recitalurile şi concertele susţinute în importante săli din Germania, Austria, Italia, Spania, Argentina şi Japonia. Laureat al multor concursuri naţionale şi internaţionale, a realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, interpretând, printre altele, un număr semnificativ de lucrări în primă audiţie. În paralel cu activitatea solistică, este profesor titular la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, în această calitate fiind invitat în dese ocazii în juriile unor importante concursuri naţionale şi internaţionale de profil.

În program:

Johann Sebastian Bach: Sonata în Mi bemol major

Enrique Granados: Dans spaniol nr. 5

Maurice Ravel: Piesă în formă de habaneră

Cecile Louise Stephanie Chaminade: Concertino

Claude Debussy: Preludiu la după-amiaza unui faun (transcripţie pentru flaut şi pian)

Benjamin Godard: Suita, op. 116 (Allegretto, Idilă, Vals)

Piotr Ilici Ceaikovski: Aria lui Lenski din opera „Evgheni Oneghin”

Georges Bizet Francois Borne: Fantaisie brillante pentru flaut şi pian (Fantezia „Carmen”)